Zbog jednog istarskog proizvoda, telefoni su stalno usijani. Cena mu ide i do 1.500 dinara, ali je mana što ga rodi malo. U pitanju je istarski crveni beli luk.
U Istri se crvenog belog luka proizvede tek oko deset tona za godinu dana, što je premalo s obzirom na potražnju.
Nikol Udovičić, kada mu je sezona, brzinom svetlosti ostane bez svega što je zasadio. Tokom berbe nada se da će ubrati oko pola tone, a prodavaće ga za deset evra po kilogramu.
– Najgore u poslu je što moramo da odbijamo ljude, koliko posadimo, posadimo i toliko prodamo. Ja ga prodajem za 13 evra po kilogramu i sve prodamo – rekao je on, piše Espreso.
Inače, istarski crveno-beli luk je autohtona starinska sorta koja se sadi krajem oktobra, a vadi krajem juna. Ako se pravilno skladišti može potrajati gotovo dve godine. Jako je aromatičan i prirodni antibiotik. Nalazi se na sortnoj listi RH i u fazi zaštite.
Za najnovije biznis vesti iz Srbije i sveta, pratite nas na našoj Instagram stranici.