Connect with us

Hi, what are you looking for?

Novac

Odgovor PIo fonda na pitanje kikinđanina

Odgovor Pio Fonda Na Pitanje Kikindjanina.jpg

Jedan Kikinđanin nedavno je poslao upit PIO fondu u kome je naveo da nikada nije bio u radnom odnosu, ali je godinama uplaćivao doprinose za PIO u Jugoslaviji.

Naime, on je istakao da je uplaćivao doprinose po osnovu svog bavljenja košarkom u saveznom rangu, tačnije Prvoj i Drugoj ligi. Iz PIO Fonda su mu odgovorili da je moguće utvrditi podatke o stažu penzionog osiguranja i svojstvu osiguranika podnošenjem zahteva nadležnoj filijali Fonda PIO prema mestu prebivališta.

Takođe, potrebno je priložiti određene zvanične dokaze, uključujući javne isprave koje potvrđuju bavljenje sportom u određenom periodu, potvrdu o rangu kluba u vreme kada je sportista bio član, kao i dokaz o školovanju u tom periodu. Ovaj slučaj ukazuje na važnost precizne evidencije uplata za PIO doprinose, kao i na mogućnost utvrđivanja osiguranja i staža čak i u situacijama kada osoba nikada nije bila u radnom odnosu.

U odgovoru na njegov upit, iz PIO Fonda su istakli da svojstvo osiguranika po osnovu bavljenja sportom može da se prizna sportisti koji je bio član sportskog kluba koji se takmičio u saveznom rangu ili u sportovima u kojima se takmiče pojedinci. Ovo pokazuje da postoji mogućnost priznavanja osiguranja i staža za sportiste koji su se takmičili na određenom nivou, čak i ako nisu imali standardan radni odnos.

Neophodni dokazi za utvrđivanje osiguranika sportiste

Iz PIO Fonda su naveli da je neophodno priložiti određene dokaze kako bi se utvrdilo svojstvo osiguranika sportiste, uključujući javne isprave koje potvrđuju bavljenje sportom u određenom periodu, potvrdu o rangu kluba u vreme kada je sportista bio član, kao i dokaz o školovanju u tom periodu. Ovo jasno ukazuje na važnost dokumentovanja aktivnosti i angažmana u sportu kako bi se utvrdilo pravo na penziono osiguranje, čak i u slučajevima kada osoba nije imala klasičan radni odnos.

(Mondo)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Novac

Zvanični srednji kurs dinara za evro iznosi 117,0365, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije. Dinar u odnosu...

Novac

Mnoge države u Evropi isplaćuju 13. penziju svojim najstarijim građanima. Nedavno je ta tema došla i kod nas na red. Ova vrsta pomoći države isplaćivala bi...

Novac

Zvanični srednji kurs dinara za evro iznosiće u ponedeljak 117,0365, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije. Dinar...

Novac

Za ležaljku na plaži u Đenovićima, u Crnoj Gori, valja izdvojiti deset evra po danu

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.