Mnoge od ovih ustanova prihvataju sezonu izlažući ove cenjene sastojke – pored vrhunskog kavijara, još jedne vrhunske delikatese – u svojim pažljivo pripremljenim sezonskim jelovnicima za degustaciju.
Nadovezujući se na studiju Chef's Pencil Staff o najskupljim gradovima i zemljama za večeru u restoranu sa Mišelinovim zvezdicama iz 2024. godine, u kojoj su uzete u obzir cene u više od 3.500 objekata sa Mišelin zvezdicama.
Za ovu rang listu, fokus je stavljen na najskuplje redovne ili sezonske menije, isključujući jednokratne slavljeničke obroke kao što su oni koji se nude za Božić ili Novu godinu.
Pića uglavnom nisu uključena u cenu, iako ih mali broj restorana uključuje. Isto važi i za napojnice i druge državne naknade (naknada za usluge, PDV). Prijavljene cene su u USD i zaokružene radi jednostavnosti (mogu doći do dnevnih varijacija zbog kursa valuta).
Ginza Kitafuku, Tokyo, Japan (2.130 dolara)
Ako želite da doživite obrok dostojan kraljevske porodice, onda se uputite u Ginza Kitafuku u Tokiju koji se nalazi na prvom mestu sa njihovim „Kivami“ od Ečizen rakova. Po ceni od 330.000 jena po osobi (naplata usluge nije uključena) ovo je najskuplji obrok na svetu sa Mišelin zvezdicom.
Ečizen rak je vrsta snežnog raka koja se lovi isključivo na obali Ečizena, regiona u prefekturi Fukui, u Japanu, severno od Kjota. Ovaj rak je veoma cenjen zbog svog slatkog i nežnog mesa, a zaradio je priznanje japanske carske porodice kao simbol svog kvaliteta i retkosti.
Tokom protekle decenije, novi i još vredniji rak Ečizen pojavio se na japanskim tržištima. Zove se Kivami, a rakovi moraju da zadovolje veoma stroge kriterijume za težinu (moraju biti preko 1,5 kg), širinu karapaksa (14,5 cm) i kandže šire od 3 cm. Samo mali broj rakova dobija ovu prestižnu oznaku, 2021. godine, na primer, samo 67 snežnih rakova, ili 0,04 odsto ukupnog ulova, je sertifikovano kao kivami rakovi.
Kivami rakovi obično koštaju između 70.000 i 80.000 jena (otprilike 500 dolara), ali neki kivami rakovi su prodati za više od 800.000 jena (7.000 dolara). S obzirom na ludo visoke tržišne cene za kivami rakove, kurs kivamija Ginze Kitafukua skoro da izgleda kao odlična pogodba.
2. Ultraviolet by Paul Pairet, Šangaj, Kina (1.230 dolara)
Ultraviolet sa tri zvezdice od Pola Paireta nudi zadivljujuću fuziju gastronomije i najsavremenije vizuelne tehnologije, pozorišno, multi-senzorno iskustvo obedovanja sa pedantno izrađenim jelima koja spajaju francuske tehnike sa globalnim uticajima.
Imerzivno okruženje koristi sinhronizovane vizuelne efekte, muziku i arome prilagođene svakom kursu, stvarajući jedinstveno kulinarsko putovanje. Vrhunski UV Rojale kurs košta 8.888 juana (1.230 dolara), i iako još nismo imali zadovoljstvo da ga isprobamo, čini se da se svi iskreno slažu da vredi svaku paru. Da li smo spomenuli da su u cenu uključeni šampanjac, vino i koktel?
3. Caviar Russe, Njujork, SAD (975 dolara)
Ako ste poznavalac kavijara sa budžetom za uživanje u blagovanju, ne tražite dalje od njujorškog Caviar Russe-a. Njegov Grand Degustacioni meni, po ceni od 975 dolara (bez poreza i napojnice), je najskuplji obrok sa Mišelin zvezdom u Sjedinjenim Državama.
Uz 11 sledova izuzetnih jela usredsređenih na kavijar, Forbs je ovo iskustvo opisao kao vrhunsku odiseju i garantovano će vas ostaviti impresionirani svojim luksuznim ukusima i umećem.
4. Masa, Njujork, SAD (950 USD)
Masa, glavni japanski restoran u Njujorku i dragulj sa tri Mišelin zvezdice, je sinonim za elitnu, ultraskupu trpezu. Ocenjen kao treći najskuplji Mišelin restoran na svetu 2022. godine, bio je prvi u Americi koji je prešao granicu od 1.000 dolara za Mišelin obrok (kada se uračunava naknada za uslugu i napojnicu).
Dakle, da li je vredno toga? Prema Mišelin vodiču, ne postoji ništa kao da doživite omakase pod brigom kuvara Mase Takaiame. Sa mirisnim tartufima, kavijarom Ossetra i živopisnim ukrasima, meni balansira luksuz i umetnost.
5. Azabu Kadowaki, Tokio, Japan (935 dolara)
Pored Echizen-a, rakovi Macuba su među najcenjenijim snežnim rakovima koji su ubrani u japanskim vodama. Oni zauzimaju centralno mesto na vrhunskom sezonskom kursu omakase u Azabu Kadovakiju sa tri Mišelin zvezdice, po ceni od 145.000 jena (935 dolara).
Luksuzni rak dopunjuju jela poput crnog tartufa i sašimija od bele ribe, pirinča od belog tartufa i somen rezanci od kavijara morskog ježa, stvarajući besprekorno i prijatno iskustvo u jelu, piše Blic.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI