Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kultura

Nova knjiga Dušana Miklje – „Galerija: Zatvoreno zbog popisa“ u prodaji

Nova Knjiga Dusana Miklje – „galerija Zatvoreno Zbog Popisa U.jpg

Vulkan izdavaštvo je objavilo novu knjigu proslavljenog putopisca Dušana Miklje Galerija: Zatvoreno zbog popisa, koja se naslovom izdvaja od svih ostalih u Mikljinom bogatom književnom opusu. Ovaj naslov jeste metafora za prostor pripovedačevog sećanja i imaginacije, u kojem se neprestano smenjuju reči i slike, i tako se sustižu prošlost i sadašnjost, stvarno i izmišljeno.

Promo

 

Ulaskom u Galeriju prvo ćete se susresti sa galeristom koji je priredio izložbenu postavku. On će vas sprovesti kroz galerijski prostor prateći izložbu i zadržavajući se ispred svake slike onoliko vremena koliko će mu biti potrebno da vas upozna sa njenim sadržajem, kontekstom nastanka i razlogom zbog kojeg je uvrštena u Galeriju. Portreti vladara, značajnih istorijskih ličnosti, umetnika, slike dalekih i egzotičnih predela, prizori u kojima se otkrivaju životi malih ljudi i njihova čudesna lepota, mirisi i ukusi, muzika, smeh… čine ovu izložbu nesvakidašnjom i toliko obuhvatnom da se na mahove čini nesagledivom – kao da je galerista naumio da obuhvati apsolutno sve što je video, čuo, doživeo i osetio.

Naposletku, ova knjiga će vas navesti na to da se zapitate kako bi izgledao vaš život kada biste odlučili da ga predstavite kroz slikarska platna. Da li bi to bila još jedna izložba u nizu drugih ili svojevrsna izložba poput ove?

Dušan Miklja je rođen 1934. godine u Beogradu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za engleski jezik i književnost. Autor je više romana, zbirki priča, putopisno-esejističke proze, životopisa, drama i publicističkih dela.

Njegov roman Njujork, Beograd dobio je Nagradu Zlatni hit liber za jedno od najčitanijih književnih dela, i po njemu je snimljen istoimeni film. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi za dramu Orden dobio je Nagradu za najbolji savremeni antiratni tekst, a za dokumentarnu dramu A lutta continua godišnju Nagradu Radio Beograda. Dobitnik je Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije.

Najnoviji roman Dušana Miklje Galerija: Zatvoreno zbog popisa dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Kultura

Prema predanju, ova kletva je izrečena pred Kosovski boj na Vidovdan 1389. godine kao poziv srpskim junacima da se pridruže borbi protiv Osmanskog carstva....

Kultura

Baš kao što to danas radi internet – povezivanje svih digitalnih komunikacija u jednu celinu! Upravo onako kako je naš genije to od početka sagledavao. Osim...

Kultura

Deep Purple ponovo dolazi pred beogradsku publiku u subotu 13. jula, a osim toga što se smatraju jednim od najdugovečnijih (osnovani su 1968. godine),...

Kultura

Ukoliko tražite ljubavne romane koji će osvojiti vaše srce i o kojima ćete dugo razmišljati nakon poslednje pročitane stranice, Vulkan izdavaštvo ima dobre preporuke...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.