Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kultura

INKLUZIVNO POZORIŠTE: Istraživanje umetnosti glume (VIDEO)

Inkluzivno Pozoriste Istrazivanje Umetnosti Glume Video.png

U centru rada Plavog pozorišta je istraživanje pozorišta kao medija, sa posebnim akcentom na istraživanje umetnosti glume. Tako doprinose razvoju nove publike, zahvaljujući osnaživanju inkluzivnih servisa, pre svega osobama sa oštećenim sluhom i vidom.

 

 

Maša Jelić, glumica i pozorišni pedagog, je član Plavog pozorišta od 2000. godine:

– Plavo pozorište je nezavisna pozorišna trupa – objašnjava ona. – Naša osnovna delatnost, pored predstava, su i projekti edukacije. Edukacija se sprovodi na dva plana: kroz radionice i pozorišne seminare. 

Alo!/EU u Srbiji

 

 

– Što se tiče predstava, mi smo laboratorijskog tipa, što znači da je u centru našeg rada istraživanje pozorišta kao medija, i to poseban akcenat se stavlja na istraživanje umetnosti glume, odnosno glumca kao ljudskog bića, njegovih ekspresivnih kapaciteta i potencijala – kaže Maša Jelić.

pozorište

Alo!/EU u Srbiji

 

 

Aktivnosti ovog pozorišta, pored stvaranja predstava, uključuju kako edukaciju svih zainteresovanih za istraživački pristup rada u pozorištu, tako i organizaciju međunarodnih pozorišnih susreta i festivala.

Operativna direktorka Dubravka Vujinović otkriva da je Plavo pozorište 2019. godine učestvovalo u programu Kreativna Evropa, pod nazivom „Inkluzivno pozorište“:

vino

Alo!/EU u Srbiji

 

 

– Pozvani smo da učestvujemo kao partner u programu – kaže Dubravka Vujinović.

– Projekat je međunarodni i sastojao se iz više partnerskih organizacija. Nama je bilo izuzetno zadovoljstvo što smo dobili poziv da učestvujemo jer smo tim zakoračili u program Kreativna Evropa. Zadovoljstvo je još veće pošto Plavo pozorište već od 2017. u svoje projekte uključuje inkluzivnu dimenziju..

– Što se tiče kvaliteta i želje ljudi da dolaze na predstave, tu smo jako zadovoljni. Kroz godine rada sa ovim ciljnim grupama uspeli smo da steknemo njihovo poverenja, a to je bazična tačka da uopšte može da se radi – zaključuje direktorka pozorišta.

 pozorište

Alo!/EU u Srbiji

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Kultura

Glumac i njegova supruga Sara u braku su od 1996. godine i imaju tri ćerke i sina. Inače, njihova ćerka Vasilija ispoljila je dar...

Kultura

Prema predanju, ova kletva je izrečena pred Kosovski boj na Vidovdan 1389. godine kao poziv srpskim junacima da se pridruže borbi protiv Osmanskog carstva....

Kultura

Baš kao što to danas radi internet – povezivanje svih digitalnih komunikacija u jednu celinu! Upravo onako kako je naš genije to od početka sagledavao. Osim...

Kultura

Deep Purple ponovo dolazi pred beogradsku publiku u subotu 13. jula, a osim toga što se smatraju jednim od najdugovečnijih (osnovani su 1968. godine),...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.