Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zanimljivosti

Šta znače vertikalne, a šta horizontalne linije na noktima?

Bolest Koja Se Vidi Na Noktima.jpg

Vertikalne linije na noktima mogu ukazivati na manjak gvožđa ili ponekad signalizirati prisustvo artritisa. Ako uz ove brazde primetite crvene linije na dnu nokta, to može ukazivati na autoimunu bolest, prema informacijama Klinike Mayo.

Linije na noktima mogu se pojaviti na različite načine. Mogu biti vertikalne ili horizontalne, i mogu se pojaviti samo na nekim noktima ili na svim. Njihovo formiranje često nije ozbiljno i povezano je s procesom starenja, ali u određenim situacijama važno je posetiti lekara.

Vertikalne linije na noktima:

Linije koje idu od dna nokta do vrha najčešći su tip nabora na noktima i javljaju se kod oko 20% odraslih osoba. U većini slučajeva, ovo je samo znak starenja, objašnjava američka dermatološkinja Ajvi Li.

Nokti su većinom sačinjeni od keratina, proteina prisutnog i u kosi i u spoljnom sloju kože. Promene na noktima s godinama su posledica toga što telo teže zadržava vlagu, što dovodi do suve kože i osetljivije kose.

Ako primetite druge promene na noktima poput cepanja ili promene boje, možda biste trebali potražiti savet svog lekara, upozorava dr Li.

U retkim slučajevima, nabore na noktima mogu izazvati anemija, reumatoidni artritis ili kardiovaskularni problemi. Na primer, jedan nabirak u sredini nokta može biti znak nedostatka hranljivih sastojaka poput proteina ili folne kiseline.

Stručnjaci u Klinici Mayo se slažu s ovim mišljenjem, dodajući da ako uz vertikalne nabore postoje crvene linije na dnu nokta, to može ukazivati na lupus – autoimunu bolest gde imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

Horizontalni nabori na noktima:

Ovi nabori su ređi i poznati su kao Beauove linije. Mogu signalizirati bolest ili biti ostatak stare povrede. Nastaju zbog privremenog zaustavljanja rasta nokta u proksimalnom matriksu nokta i često su benigni, objašnjava dermatološkinja.

Ponekad mogu ukazivati na kožne bolesti poput ekcema, psorijaze ili hronične paronihije, pa je važno pregledati kožu i vrhove prstiju na znakove crvenila i osipa.

Ovakvi nabori na noktima takođe mogu biti znak drugih sistemskih problema. Na primer, mogu se pojaviti kada štitna žlezda radi previše ili premalo, što utiče na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose.

Kada primetite vertikalne ili horizontalne linije na noktima, važno je obratiti pažnju i potražiti medicinski savet ako primećujete dodatne promene poput tanjenja, listanja, promene boje ili oblika noktiju. Promene na noktima mogu otkriti različite zdravstvene probleme i rano prepoznavanje može biti ključno za pravovremeno lečenje.

Medicinska dijagnoza


Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Zanimljivosti

  Američka glumica Vinona Rajder pozirala je za magazin Harper‘s Bazaar, a u intervjuu je otkrila detalje o svom privatnom životu koji vešto skriva od javnosti. Rajder je već...

Zanimljivosti

Mladi bračni par iz Nemačke doživeo je situaciju koju će dugo pamtiti, a njihova ispovest je postala viralna sa skoro 7.000 komentara. Dok su...

Zanimljivosti

 Njegove objave često sadrže male, gotovo neprimetne korekcije, ali i transformacije koje ostavljaju pratioce u šoku. Nedavno je doktor Dijaz Torado podelio rezultate tretmana...

Zanimljivosti

  Društvene mreže poput TikToka često su pune preporuka o hit sastojcima za negu kože, a među njima se nedavno našao i propolis. Ovaj pčelinji proizvod sastoji...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.