Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zanimljivosti

Evo kako pravilno koristiti krema za sunčanje

Evo Kako Pravilno Koristiti Krema Za Suncanje.jpg

Zaštita kože od sunca je ključna kada sunce zasija, ali čak i uz korišćenje preparata sa SPF faktorom, postavlja se pitanje da li pravilno koristimo te proizvode i da li se zaista štitimo od opekotina i potencijalnog raka kože. O ovim temama je za HuffingtonPost govorio dr Entoni Rosi, dermatolog i hirurg iz Memorijalnog centra za rak Sloun Ketering.

Dr Rosi, koji ima iskustvo sa hiljadama pacijenata obolelih od raka kože, ističe da većina ljudi zbog brojnih dezinformacija i mitova, posebno na društvenim mrežama, često nije dovoljno informisana o pravilnoj primeni preparata sa SPF faktorom.

On je identifikovao 9 grešaka koje mnogi čine:

 • SPF faktor ne određuje koliko dugo možete da boravite na suncu sa zaštitom. Umesto toga, označava nivo zaštite u poređenju sa nenanošenjem kreme za sunčanje.
 • Važno je koristiti kreme za sunčanje koje pružaju zaštitu širokog spektra kako bi se zaštitili od UVA i UVB zraka, koji mogu izazvati opekotine i starenje kože.
 • Kreme sa SPF-om u šminki ne pružaju dovoljnu zaštitu. Pre nanošenja šminke, preporučuje se upotreba posebne kreme za sunčanje.
 • Sprejevi za zaštitu od sunca zahtevaju pažljivo nanošenje direktno na kožu, a ne samo raspršivanje u vazduh.
 • Važno je naneti dovoljnu količinu kreme za sunčanje, prema preporuci jedne čašice za telo i dva do tri prsta za lice i vrat.
 • Krema za sunčanje treba da se koristi tokom cele godine, jer UVA zraci prodiru kroz oblake i staklo.
 • Zaštita od sunca je važna i kada ste unutar prostorija, jer UVA zraci prolaze kroz staklo.
 • I tamnoj koži je potrebna zaštita od sunca, posebno ako koristite solarijum.
 • Naočare za sunce su neophodne za zaštitu očiju od UV zraka, koji mogu prouzrokovati oštećenja poput katarakte.
 • Ove smernice dr Rosija su ključne za pravilnu zaštitu od sunca i očuvanje zdravlja kože tokom cele godine.


  Click to comment

  Leave a Reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Možda vas zanima.. 🫣

  Zanimljivosti

    Britanka Lorin Mekalok objavila je video koji je zapravo jedna od noćnih mora svakog arahnofoba. – Slažem odeću i vidim velikog pauka, a nakon toga...

  Zanimljivosti

    Glumica Ema Votson (34) nedavno je viđena u prisnom društvu misterioznog muškarca u jednoj poslastičarnici. Zvezda franšize „Hari Poter“, u kojoj glumi dobroćudnu štreberku Harmione Grendžer, očito ima slične...

  Zanimljivosti

    Sin indijskog milijardera Mukeša Ambanija oženiće se danas, označavajući kulminaciju svadbene ekstravagancije koja je trajala gotovo sedam meseci i stavila u fokus neverovatno bogatstvo i uticaj najbogatijeg čoveka u...

  Zanimljivosti

    Rouz Henberi, markizu od Čolmondeja, godinama povezuju sa princom Vilijamom te brojni tvrde da imaju aferu, od 2019. do 2024. godine s britanskih portala nestao je...

  Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.