Poslednjih nekoliko dana dnevne temperature su prelazile 20 stepeni, što je izazvalo procvat određenih voćnih vrsta. Međutim, mraz u jutarnjim časovima u nekim delovima Srbije može biti problem. Stručnjaci savetuju voćare da pažljivo prate stanje svojih zasada jer niske temperature tokom cvetanja mogu značajno smanjiti prinos.
Kajsije su posebno osetljive na ovakve temperaturne oscilacije, jer su počele da cvetaju u nesvakidašnjim martovskim uslovima. Međutim, mrazovi u martu, pa čak i aprilu, nisu neuobičajeni, zbog čega je važno da proizvođači budu spremni da reaguju na vreme.
Milorad Jocković, savetodavac iz Poljoprivredne savetodavne službe Šabac, ističe da je jedan od najvećih problema pojava poznih mrazeva, koji su zabeleženi čak i početkom maja. On savetuje proizvođače da budu spremni da pravovremeno reaguju kako bi podigli temperaturu u svom voćnjaku i spasili rod.
Postoji nekoliko načina za zaštitu, ali najpraktičnija tehnika u našim uslovima je zadimljavanje. Ovo podrazumeva korišćenje materijala koji stvara dim, čime se može smanjiti pad temperature i zaštititi cvetove. Iako orošavanje može biti efikasno, ono je preskupo i zahteva puno vode, dok antifrost zaštita nije praktična jer zahteva da se primeni tačno pre mraza, što je teško precizno predvideti.
U slučaju mraza, temperature bi trebalo da budu u opsegu od -1 do -3°C da ne bi došlo do oštećenja plodova. U tom slučaju, preporučuje se brza reakcija proizvođača. Dugoročno, važno je održavati voćnjake kroz redovne agrotehničke mere, jer samo dobro pripremljeni zasadi mogu da podnesu temperaturna kolebanja, kao i napade štetočina i bolesti koje su zbog blage zime postale učestalije.
