Ljudi koji dugo žive često piju vodu, ne puše, vole da šetaju, često se smeju i uživaju sa svojom porodicom. Možda mislite da vam je 100 godina puno, ali sigurno želite bar malo duže da uživate u penziji. Zato je potrebno da konzumirate sledećih 5 namirnica koje će vam to omogućiti.
Voće i povrće jarkih boja
Istraživanja su pokazala da je dug život povezan sa količinom unosa voća i povrća. Sve voće i povrće dobro deluje na zdravlje, ali najbolje je ono jarkih boja zbog sadržaja određenih pigmenata koji mogu sprečiti pojavu raka. U Japanu, na ostrvu Okinava, gde žive neki od najstarijih ljudi na svetu, jede se uglavnom voće i povrće, ali i veće količine slatkog krompira.
Kakao poseduje puno antioksidanasa koji smanjuju rizik od srčanih bolesti, glavnog uzročnika smrti u zapadnim zemljama. Interesantno je da je Džejn Luiz Kalment, žena koja je doživela čak 122 godine i 164 dana i najstarija je osoba u istoriji modernog sveta, redovno konzumirala gorku čokoladu. Naravno, u umerenim količinama. Jedna kockica čokolade na dan je sasvim dovoljna. Najbolja je čokolada sa najmanje 70 posto kakaa jer u njoj ima više flavonoida, a manje šećera.
Dug životni vek Japanaca se može delimično pripisati i tome što često konzumiraju ribu. Riba umesto crvenog mesa je odličan način da smanjite rizik od srčanih bolesti. Masna riba sadrži puno vitamina A i D koji pružaju prirodnu zaštitu pojačavajući vaš imunitet. Pored njih, tu su i omega-3 masne kiseline koje takođe smanjuju rizik od srčanih bolesti, ali i od oštećenja mozga i moždanog udara…
Uživanje u zelenom čaju je poseban deo japanske kulture. Zeleni čaj reguliše pritisak, podstiče rad imunološkog sistema i snižava holesterol. S obzirom na veliku količinu flavonoida on, navodno, štiti i od raka, što je potkrepljeno jednom američkom studijom. Tokom jedne studije koju su sproveli Japanci na preko 40.000 osoba, otkriveno je da oni koji piju 5 i više šoljica zelenog čaja dnevno imaju 16% manje šanse za prevremenu smrt nego oni koji piju samo jednu šoljicu.
Maslinovo ulje je puno dobrih nezasićenih masti. Redovan unos maslinovog ulja pomaže pri smanjenju rizika od moždanog i srčanog udara. U njemu se nalazi dosta fenola koji se bore protiv upalnih procesa. Maslinovo ulje je osnov mediteranske ishrane uz pomoć koje možete povećati šanse da doživite duboku starost za 20%.