Connect with us

Hi, what are you looking for?

Društvo

snohačenje bizaran običaj – DeSIGNIA.rs

Snohacenje Bizaran Obicaj Designiars.jpg

Iako važimo za tradicionalno društvo koje veoma drži do porodičnih vrednosti, ne tako davno snohačenje bilo je deo tradicije u našoj zemlji. Narod je usvajao različite običaje, a među njima su i s***ualni.

Najbolji prikaz običaja koji su se nekada sprovodili, jeste kroz čuveno delo „Nečista krv“.

Ubedljivo najbizarniji srpski s***ualni običaj je snohačenje. Ovaj običaj podrazumevao je s***ualno opštenje svekra i snahe u seoskim sredinama. Potiče iz vremena slovenskih zajednica.

Čin se upražnjavao uglavnom zbog s***ualne nezrelosti ili odsustva sina. Običaj je uspostavljen 1878. godine, a kažu da je trajao sve do povlačenja Osmanskog carstva sa naših prostora, i da je iskorenjen tek krajem Drugog svetskog rata.

Tvrdi se da je bio rasprostranjen na području Pomoravlja i u Vranju i da je nastao iz „čisto praktičnih razloga“ i prenosio se s kolena na koleno.

Kada bi se maloletni mladić oženio starijom, odraslom ženom u tom slučaju bi otac obavljao bračnu dužnost. Često su se rađala i deca iz odnosa između svekra i snaje, a snohačenje bi upražnjavali do sinovljevog punoletstva, prenosi Nportal.

Snohačenje u našoj književnosti

Verovatno je jedna od najpoznatijih scena srpske književnosti upravo ona iz čuvene „Nečiste krvi“ Bore Stankovića, kada opisuje noć u kojoj se proslavlja venčanje Sofke i maloga Tomče.

U jednoj od scena pratimo gazda Marka koji je trećeg dana svadbe ljut što se gosti razilaze i krivo mu je što su otišli baš oni koji su sa svojim snahama „živeli“, a on sad ne sme. Proklinje pokojnog oca i tog sina, koji mu nije sin nego brat (misli se na Tomču).

Od žene traži priznanje da je spavala sa svekrom, što ona poriče, a on je udara. Do Sofke dopiru jauci i ona strepi i čeka, ali gazda-Marko, uzjaha konja i u besu ga udari nožem. Od tog dana gazda-Marko se nije vratio kući. Na kraju stiže glasnik da je ubijen, a Sofka je bila ubeđena da je on zbog nje svesno otišao u smrt. Kad su ga našli, još je bio živ, ali je pokidao zavoje i iskrvavio do smrti.

Dakle, Bora Stanković je tragove ovog čudnog običaja zabeležio u svom delu, a navodno su ga praktikovale sve klase društva, bez obzira ne etničku pripadnost i veroispovest i niko ga nije smatrao grehom. Čak su ti mladi momci čije su supruge obavljale bračne dužnosti sa njihovim očevima, ovaj običaj prenosili na mlađe generacije i ponavljali ga kada bi odrasli.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Društvo

Toplotni talas danas je zahvatio Srbiju, a pojedine delove zemlje i nevreme

Društvo

– U naredna dva sata na jugozapadu Srbije kiša i pljuskovi s grmljavinom, dok se ređa pojava pljuskova s grmljavinom očekuje u zapadnim i centralnim krajevima...

Društvo

Inače, širom Srbije je i vedro, osim na jugozapadu Srbije, gde je došlo do jačeg razvoja konvektivne oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.  Pljuskovi sa grmljavinom...

Društvo

Preventivni pregledi su u toku, a jedan pacijent koji je došao na pregled bio je u predinfarktnom stanju, te je hitno upućen u Urgentni...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.