Connect with us

Hi, what are you looking for?

Društvo

MILAN POSLE 11 GODINA NAPUSTIO „OBEĆANU ZEMLJU!“ Vratio se u svoj rodni kraj, sad živi kao bog – evo šta ga je najviše mučilo u Nemačkoj!

Milan Posle 11 Godina Napustio Obecanu Zemlju Vratio Se U.jpg

Veliki broj Hrvata se tokom protekle godine vratio iz Nemačke u domovinu, a jedan od tih primera je i Milan koji je punih 11 godina proveo na radu u inostranstvu, a onda doneo odluku da se vrati kući.

– Definitivno je konačno, nedostaje mi Hrvatska, Imotski, Zagreb… Želim sada da budem tu. Nije se toliko Hrvatska popravila koliko je Nemačka u kolapsu, plate su porasle za 10 do 15 posto, a sve je abnormalno poskupelo – kaže Milan Katanušić za RTL.

Milan navodi da ima dosta Hrvata u Nemačkoj, ali mnogi ne mogu da žive tamo od nemačke penzije.

Među Hrvatima u Nemačkoj je i Marija iz Zagreba koja u Minhenu živi već 10 godina, a planira tamo i da ostane. Marija je pored svog posla razvila sa koleginicama mobilnu aplikaciju sa savetima za one koji dolaze.

– Završila sam fakultet u Nemačkoj, osnovala porodicu, pokrenula dva posla. Da me je neko pre 10 godina pitao gde ću biti ne bih mogla da kažem sa sigurnošću da je to Nemačka – kaže Marija Šimić.

Hrvatski RTL navodi da se prošle godine, prvi put od ulaska Hrvatske u EU, više hrvatskih državljana iselilo iz Nemačke nego što se doselilo. Tako su se prošle godine u Nemačku doselila 20.604 hrvatska državljana što je najmanji broj od 2013. godine kad je Hrvatska primljena u EU. Prošle godine se iz Nemačke iselio 24.241 hrvatski državljanin. Ukupno je krajem 2023. u Nemačkoj živelo 434.035 hrvatskih državljana.

Isti trend se primećuje i kod ostalih novijih članica EU poput Rumunije i Bugarske kod kojih je broj migranata u Nemačku poslednjih pet godina u stalnom padu. Istovremeno je u laganom porastu broj useljenika sa Kosova i iz Severne Makedonije.

Značajan porast se beleži kod useljenika iz Sirije, Avganistana i Turske pri čemu se ne radi o radnoj migraciji, poput žitelja zemalja Zapadnog Balkana, nego o podnosiocima zahteva za azil.

Radnici nemačkog automobilskog giganta BBS, podsetimo, prema navodima lokalnih medija, nisu primili plate od maja, a kompanija se sada nalazi na korak do stečaja.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Društvo

Na društvenoj mreži Instagram „192_rs“ osvanula je fotografija izmerene temperature u Kraljevu. Kako se vidi na objavljenoj fotografiji zabeležena tepmeratura na suncu je danas...

Društvo

Prema preliminarnim podacima meteorološke službe, Grčka se priprema za još jedan toplotni talas nakon najtoplijeg juna ikada zabeleženog u zemlji. Vlasti su upozorile na...

Društvo

Korisnici Šolakove SBB mreže u Pančevu, Somboru i delovima Beograda našli se u problemu kada je u sekundi onemogućena upotreba Interneta. Kako javljaju građani, prekidi...

Društvo

Upravo se završio petrovski post, koji podrazumeva, pre svega, uzdržavanje od svake pohote. Bez duhovnog posta sam telesni post Bog ne prihvata. Patrijar Porfirije...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.