Connect with us

Hi, what are you looking for?

Društvo

MUSLIMANKA MERIMA SE U RATU UDALA ZA DUŠANA Otac Osman nije hteo ni da čuje za to, a epilog priče je HIT

Muslimanka Merima Se U Ratu Udala Za Dusana Otac Osman.png

Merima i Dušan su 30 i nešto godina u sretnom braku. To što su različite nacionalnosti i vere nije im smetalo da se venčaju u Beogradu tokom rata koji je trajao u Bosni.

Te 1992. godine samo je jedna stvar odlučivala o životu ili smrti ljudi u Bosni, da li se krste ili klanjaju, da li su Srbi ili muslimani.

Merima Buzimkić iz Bosanskog Grahova je te 1992. godine sa ratišta iz Knina došla vojnim avionom u Beograd, u nameri da potraži tetku koja je živela u Batajnici.

– U Beogradu sam 22. oktobra 1992. godine upoznala svog sadašnjeg supruga Dušana. Posle mesec dana našeg viđanja, Dušan me pozvao na svoju slavu. Došla sam da pomognem njegovoj majci i tu me i zaprosio – ispričala je Merima za Naj ženu.

Merima je pristala da ostane sa Dušanom i da se uda za njega. U tom momentu nije znala da li su njeni roditelji uopšte živi i šta se sa njima dešava, jer je rat u Bosni bio u najvećem jeku.

– Godinu dana smo živeli nevenčani, radili smo i sakupljali novac za svadbu. Ubrzo posle svadbe smo dobili dvoje dece.

Facebook Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

 

 

 

Reakcija roditelja kad im je rekla da se udala za Srbina

Da brak u ratu sklope muslimanka i pravoslavac, nisu se svi, kaže slagali odmah, no njih dvoje ostali su lojalni jedno drugom i istrajni u nameri da stupe u brak. U oktobru ove godine, Meri i Dule će da proslave trideset godina braka.

– Kad sam saznala da su mi roditelji živi, posle par godina, ja sam im poslala pismo. Tad sam im javila da sam se udala u Beogradu za Dušana Pavlovića i da imam dvoje dece. Čak i da su se ljutili, ne bi mogli da utiču na mene jer sam ja već oformila svoj život i osnovala porodicu.

Merimin otac Osman je na početku malo negodovao jer se Merima udala za Srbina. Međutim, ubrzo su promenili mišljenje kada su upoznali Dušana.

– Kada su saznali da sam živa, bili su srećni, jer su se plašili da su i mene izgubili. Ljutio se tata malo na početku, al kako narod kaže, svoje se meso ne jede. Pošto mi je brat stradao u tom ratu u Bosni, ostale smo dve sestre i ja. Moji roditelji su toliko zavoleli Dušana, da su uvek govorili da im je to najbolji zet.

Merimin otac Osman ima tri veroispovesti u svojoj kući

– Jedna sestra se udala za Amerikanca i živi u Njujorku, druga sestra se udala u Bosni za muslimana, a ja za Srbina Dušana. Tako da moj otac u svojoj ući ima tri veroispovesti.

Kada je Merima došla u Beograd 1992. godine, svi su znali odakle dolazi i koje je veroispovesti, ali kaže da nikada nije naišla na ružne komentare.

– Nikada nisam doživela da me neko uvredi, da me popreko pogleda. Sretala sam i ogorčene ljude koji su u tom ratu izgubili članove porodice, ali ja lično nikada nisam osetila nikakvu neprijatnost.

Merima i Dušan danas slave Božić sa svojom porodicom. Iako obeležava Bajram, Meri kaže da poštuje sve hrišćanske, verske praznike, ali da vera i nacija nisu njena životna odrednica.

– Za mene je važno kakav si čovek. Nevažno je da li se krstiš ili klanjaš, objašnjava Merima i dodaje da je u tom duhu vaspitavala i svoje ćerke.

Merima slavi Uskrs sa svojom porodicom i priprema trpezu po svim hrišćanskim običajima.

DeSIGNIA.rs

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Društvo

Prema informacijama Uprave granične Policije RS, putnička motorna vozila na GP Gradina na izlazu iz zemlje čekaju 60 minuta, na Preševu na izlazu 30...

Društvo

Na društvenoj mreži Instagram „192_rs“ osvanula je fotografija izmerene temperature u Kraljevu. Kako se vidi na objavljenoj fotografiji zabeležena tepmeratura na suncu je danas...

Društvo

Prema preliminarnim podacima meteorološke službe, Grčka se priprema za još jedan toplotni talas nakon najtoplijeg juna ikada zabeleženog u zemlji. Vlasti su upozorile na...

Društvo

Korisnici Šolakove SBB mreže u Pančevu, Somboru i delovima Beograda našli se u problemu kada je u sekundi onemogućena upotreba Interneta. Kako javljaju građani, prekidi...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.