Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svet

POČINJE RAT ZA MESEČEVE TAJNE Kina objavila strateški plan, SAD aktivirale program „Artemida“

Pocinje Rat Za Meseceve Tajne Kina Objavila Strateski Plan Sad.jpg

U istoriji svemirskih letova 25. jun 2024. označio je najnoviju prekretnicu. Kineska robotska svemirska letelica Čang'e 6 dostavila je na Zemlju uzorke sa udaljene strane Meseca, sa velikog dela zvanog basen Južni pol-Aitken.

Kako je objasnio Bi-Bi-Si, ta strana naziva se tamnom stranom Meseca, jer se ne može videti sa Zemlje, a ne zato što do nje ne dopiru sunčevi zraci.

Kako je prenela Kineska nacionalna svemirska agencija, Čang'e 6 je sa leta doneo oko 1,9 kilograma stena i zemlje.

Kina ima strateški plan da izgradi kosmičku ekonomiju i postane svetski lider u ovoj oblasti.

Namerava da istražuje i izvlači minerale iz asteroida i tela kao što je Mesec, kao i koristi sve druge korisne svemirske resurse dostupne u našem Sunčevom sistemu, prenosi „Ejža tajms“ članak direktorke Instituta za svemirsku ekonomiju pri Univerzitetu Bokoni Simonete di Pipo.

Očekuje se da će jedan od sledećih koraka Kine u ovoj strategiji, misija Čang'e 7, biti lansirana 2026. godine, kada će sleteti na osvetljeni obod Mesečevog kratera Šeklton, veoma blizu južnog pola Meseca.

Trka za resurse na Mesecu

Ta lokacija je posebno atraktivna zbog lakog pristupa unutrašnjosti kratera koji sadrži ogromne rezerve resursa neophodnih za dalja istraživanja. Lunarni led kojim je krater bogat potencijalno se može koristiti za piće, kiseonik i raketno gorivo.

To je hrabar potez, budući da i SAD takođe imaju ambicije da uspostave baze na južnom polu Meseca, a krater Šeklton je glavna meta, ocenjuje Di Pipo.

Kasnija kineska misija, Čang'e 8 (trenutno planira od 2028. godine), imaće za cilj da izvuče led i druge resurse i pokaže da ih je moguće koristiti za eventualne ljudske naseobine. 

NASA trenutno traži dodatne partnere za međunarodni sporazum poznat kao Artemidin sporazum, koji je uspostavljen 2020. godine, a u kojem se navodi da treba koristiti resurse na Mesecu i koji su do danas potpisale 43 zemlje.

Međutim, američki program Artemida, koji ima za cilj da ove decenije dovede ljude na Mesec, kasnio je „zbog tehničkih problema“.

Sledeća misija, Artemida II, nosiće astronaute oko Meseca bez sletanja na njega, odložena je do septembra 2025. Artemida III, koja treba da preveze ljude na površinu Meseca, planirana je ne ranije od septembra 2026.

Budući da je moguće da će se misije Artemida dodatno odložiti, Kina bi mogla da ispuni svoje planove za iskrcavanje ljudi na Mesec do 2030 i tako pretekne SAD.

Kineski svemirski program sistematski raste na dosledan i integrisan način. Čini se da njegove misije do sada nisu iskusile ozbiljne tehničke probleme.

Geopolitička komponenta u istraživanju svemira vratila se na način koji možda nismo videli od svemirske trke pedesetih i šezdesetih, smatra Di Pipo.

Sasvim je moguće da će američka misija Artemida III i kineske misije Čang'e 7 i 8 težiti da slete na istu lokaciju blizu kratera Šeklton. 

Dok zadržavaju nacionalne prioritete, dve supersile, zajedno sa svojim partnerima, možda će morati da se dogovore o zajedničkim principima kada je u pitanju istraživanje Meseca, zaključuje se u tekstu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Svet

“ > EPA-EFE/DAVID MAXWELL Pogledaj galeriju Agenti Tajne službe hitno su sklonili bivšeg predsednika Donalda Trampa sa bine nakon što su se odjeknuli glasni...

Svet

Požar na plovilu, na kojem je bilo nekoliko stranih državljana, buknuo je oko 18.20 sati, na udaljenosti oko 200 metara od obale, prenela je...

Svet

Sedam pripadnika vatrogasne službe zadobilo je povrede nakon što su se dve cisterne sudarile tokom gašenja požara u gradu Jork, u saveznoj državi Pensilvanija,...

Svet

Dečaci su odlučili da uđu u napuštenu kuću i bili su zapanjeni otkrivši ostatke skeleta. Svedoci u blizini kuće rekli su da su dečaci...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.