Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svet

Mediji o mogućim opcijama za formiranje vlasti nakon izbora u Francuskoj

Mediji O Mogucim Opcijama Za Formiranje Vlasti Nakon Izbora U.jpg

Analitičari navode pet mogućih postizbornih scenarija, s obzirom na to da je levičarski Novi narodni front (NFP) najveća politička snaga u novoj Nacionalnoj skupštini sa 182 poslanika, ali daleko od apsolutne većine, prenosi BFM TV.

U odsustvu apsolutne većine, levičarska stranka Nepokorena Francuska (LFI), najsnažnija partija u pobedničkoj levičarskoj koaliciji NFP, predlaže da deo programa kao što je povećanje minimalne zarade, blokiranje cena, poništavanje penzione reforme, bude sproveden putem uredbi.

Thomas Padilla (STR)

 

 

„Moguće je formirati i manjinsku vladu koja uspešno fukcioniše“, poručuju iz LFI i podsećaju da su to demonstrirali i Elizabet Born i Gabrijel Atal.

Drugi mogući scenario je da Republikanci formiraju blok sa Makronovim centristima i da uz pomoć manjih desničarskih stranaka zajedno raspolažu sa 231 poslaničkim mandatom.

Bez apsolutne većine u Nacionalnoj skupštini, ovakva koalicija bi morala da se oslanja na saradnju i pomoć različitih političkih grupacija, u zavisnosti od političkih agendi koje bi se našle na dnevnim redu.

Treća mogućnost koju navode analitičari za BFM TV je tzv. „koalicija na nemački način“, tj. saradnja socijalista, konzervativaca i centrista ili Zelenih.

Marin le Pen

AP Photo/ Louise Delmotte (STF)

 

 

Računica kaže da bi koalicija Socijalista, Makronovih centrista i Republikanaca mogla da raspolaže sa tesnom većinom od 296 poslanika.

Međutim, takva vrsta saradnje i uspostavljanje političkog saveza između levičarskih, desničarskih i centrističkih političkih partija, nikada se nije ostvarila tokom postojanja Pete Republike.

Kao četvrta moguća opcija navodi se formiranje tehničke vlade koja bi se sastojala od stručnjaka (ekonomista, visokih državnih službenika, diplomata…), a koju bi vodila neka opšteprihvaćena politička ličnost na položaju premijera.

Kako se dodaje, to bi bila superadministracija zadužena da obezbedi kontinuitet fukcionisanja države – da obezbedi plate i pokriva troškove državne administracije, preusmerava potrebne resurse lokalnim, decentralizovanim administracijama i upravlja stotinama milijardi evra koje su potrebne Francuskoj za očuvanje tržišne dinamike.

Peti scenario predviđa neuspeh svih prethodno navedenih opcija, a  francuski predsednik Makron ne bi mogao da rasformira Nacionalnu skupštinu pre jula 2025. godine, što bi Francusku uvelo u duboku institucionalnu krizu i stalna glasanja o nepoverenju vladi koje bi zajednički ili pojedinačno zahtevali NFP, Republikanci ili RN, navodi BFM TV.

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u nacionalnoj skupštini, prenosi Mond.

Politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno  osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Svet

Evropska unija se priprema za trgovinski rat velikih razmera sa Kinom oko tarifa na električna vozila i mogla bi da upotrebi kazneni mehanizam za...

Svet

“ > EPA-EFE/DAVID MAXWELL Pogledaj galeriju Agenti Tajne službe hitno su sklonili bivšeg predsednika Donalda Trampa sa bine nakon što su se odjeknuli glasni...

Svet

Požar na plovilu, na kojem je bilo nekoliko stranih državljana, buknuo je oko 18.20 sati, na udaljenosti oko 200 metara od obale, prenela je...

Svet

Sedam pripadnika vatrogasne službe zadobilo je povrede nakon što su se dve cisterne sudarile tokom gašenja požara u gradu Jork, u saveznoj državi Pensilvanija,...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.