Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svet

ŠOK ISPOVEST MILANA KOJI SE POSLE 11 GODINA VRATIO IZ NEMAČKE

Sok Ispovest Milana Koji Se Posle 11 Godina Vratio Iz.jpg

Prošle godine primećen je manji broj doseljenika u Nemačku u poređenju sa prethodnim godinama, što je posebno zanimljivo jer je prvi put broj Hrvata koji su se doselili u Nemačku manji od broja Hrvata koji su se vratili u svoju domovinu. Ovaj trend je doveo do značajnog smanjenja broja doseljenika iz Hrvatske, ali i drugih novijih članica EU, poput Rumunije i Bugarske.

Jedan od povratnika iz Nemačke je Milan Katanušić, koji je nakon 11 godina odlučio da se preseli sa porodicom i svojom građevinskom firmom u rodni Imotski. Milan ističe da ga je privukao povratak u Hrvatsku, posebno zbog porasta cena i problema u Nemačkoj. Katanušić takođe navodi da je primećen porast cena u Nemačkoj, dok su plate porasle za 10 do 15 posto.

– Definitivno je konačno, nedostaje mi Hrvatska, Imotski, Zagreb… Želim sada da budem tu. Nije se toliko Hrvatska popravila koliko je Nemačka u kolapsu, plate su porasle za 10 do 15 posto, a sve je abnormalno poskupelo – kaže Milan Katanušić za RTL.

Među Hrvatima koji su odlučili da ostanu u Nemačkoj je Marija iz Zagreba, koja već 10 godina živi u Minhenu i planira da tamo ostane. Ona je istakla da je uspela da završi fakultet, osnuje porodicu i pokrene dva posla u Nemačkoj, ističući da je ta zemlja postala njen dom.

– Završila sam fakultet u nemačkoj, osnovala porodicu, pokrenula dva posla. Da me je neko pre 10 godina pitao gde ću biti ne bih mogla da kažem sa sigurnošću da je to Nemačka – kaže Marija Šimić.

Prošle godine se u Nemačku doselilo 20.604 hrvatska državljana, što je najmanji broj od 2013. godine kada je Hrvatska postala članica EU. Sa druge strane, 24.241 hrvatski državljanin se iselio iz Nemačke, što je dovelo do ukupnog broja od 434.035 hrvatskih državljana koji žive u Nemačkoj.

Pored smanjenja broja doseljenika iz Hrvatske, primećen je i trend porasta broja useljenika sa Kosova, iz Severne Makedonije, Sirije, Avganistana i Turske. Posebno je značajan porast useljenika iz Sirije, Avganistana i Turske, koji se ne odnosi na radnu migraciju već na podnosioce zahteva za azil.

U istom periodu, primećen je problem u nemačkoj industriji, kao što je slučaj sa nemačkim automobilskim gigantom BBS, gde radnici nisu primali plate od maja, a kompanija se suočava sa mogućim stečajem.

(Index)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Svet

Evropska unija se priprema za trgovinski rat velikih razmera sa Kinom oko tarifa na električna vozila i mogla bi da upotrebi kazneni mehanizam za...

Svet

“ > EPA-EFE/DAVID MAXWELL Pogledaj galeriju Agenti Tajne službe hitno su sklonili bivšeg predsednika Donalda Trampa sa bine nakon što su se odjeknuli glasni...

Svet

Požar na plovilu, na kojem je bilo nekoliko stranih državljana, buknuo je oko 18.20 sati, na udaljenosti oko 200 metara od obale, prenela je...

Svet

Sedam pripadnika vatrogasne službe zadobilo je povrede nakon što su se dve cisterne sudarile tokom gašenja požara u gradu Jork, u saveznoj državi Pensilvanija,...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.