Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svet

peščane tigar ajkule kanibalizam – DeSIGNIA.rs

Pescane Tigar Ajkule Kanibalizam Designiars.jpg

Peščane tigar-ajkule, iako poznate po svojoj relativno neagresivnoj prirodi kao odrasle jedinke, vode pravi „kanibalistički rat“ kao bebe, boreći se za preživljavanje u materici.

Ovaj fenomen poznat je kao „intrauterini kanibalizam“ i predstavlja borbu za opstanak među braćom i sestrama, gde samo najjači preživi.

Kustos u akvarijumu na Long Ajlendu u Njujorku, Lizet Vebster, ističe da je ovo surova borba za preživljavanje najsposobnijih embriona, gde najveći i najnapredniji često ubija i konzumira svoju braću i sestre, prenosi Republika.

Peščane tigar-ajkule su poznate po svom jedinstvenom reproduktivnom procesu, koji podrazumeva da imaju dve materice, u svakoj od kojih se nalazi između 16 i 23 oplođenih jaja.

Međutim, ubrzo nakon razvoja zuba, najveći i najnapredniji embrion preuzima surovu ulogu eliminacije svoje braće i sestara kako bi osigurao svoje preživljavanje.

Opasnost po populaciju peščanih tigar-ajkula

Peščane tigar-ajkule se suočavaju sa ozbiljnim pretnjama po svoju populaciju.

Industrijski razvoj, prekomeran ribolov i klimatske promene doveli su do smanjenja populacije za više od 80 odsto u proteklih 74 godine.

Prema zvaničnim podacima, mediteranska populacija ove vrste ajkula je lokalno možda izumrla, a globalno se beleži značajan pad broja jedinki.

Ova situacija predstavlja ozbiljan izazov, pogotovo s obzirom na činjenicu da peščane tigar-ajkule imaju jednu od najnižih stopa reprodukcije među svim vrstama ajkula, rađajući potomstvo samo na svake dve godine.

Peščane tigar-ajkule, iako poznate po svojoj neagresivnosti prema ljudima, suočavaju se sa ozbiljnim pretnjama po svoje opstajanje.

Njihov jedinstveni reproduktivni proces, koji uključuje „kanibalistički rat“ još u materici, dodatno naglašava izazove sa kojima se ova vrsta suočava u savremenom ekosistemu.

Naučnici ističu hitnu potrebu za zaštitom ove vrste i njenog staništa kako bi se sprečilo dalje opadanje populacije peščanih tigar-ajkula.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Svet

Predstavnici američke policije održali su konferenciju za medije, a ovo su ključni detalji. – FBI aktivno istražuje napad na Trampa kao „pokušaj ubistva protiv...

Svet

Evropska unija se priprema za trgovinski rat velikih razmera sa Kinom oko tarifa na električna vozila i mogla bi da upotrebi kazneni mehanizam za...

Svet

“ > EPA-EFE/DAVID MAXWELL Pogledaj galeriju Agenti Tajne službe hitno su sklonili bivšeg predsednika Donalda Trampa sa bine nakon što su se odjeknuli glasni...

Svet

Požar na plovilu, na kojem je bilo nekoliko stranih državljana, buknuo je oko 18.20 sati, na udaljenosti oko 200 metara od obale, prenela je...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.