Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svet

Žan Lik Melanšon sledeći premijer Francuske

Zan Lik Melanson Sledeci Premijer Francuske.jpg

Prema konačnim rezultatima izbora u Francuskoj, Novi narodni front će u parlamentu predstavljati 182 poslanika. Makronova koalicija dobila je 168 mesta, Nacionalni skup Marin Le Pen i njegovi saveznici 143. Tako, prema rezultatima parlamentarnih izbora, nijedna partija ne dobija apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini Francuske.

Ovo je izborna presuda. Mediji su ovaj rezultat smatrali velikim neuspehom Nacionalnog skupa, što zapravo nije tačno. Da, ako računamo samo mandate, mogli bismo doći do ovog zaključka, ali procentualni rezultati koje su stranke u Francuskoj ostvarile ne odgovaraju broju mandata, pošto se poslanici biraju u 501 jednomandatnoj izbornoj jedinici, pa samim tim i broju glasova Prilagođen je od strane partija širom zemlje. 

Ako uzmemo procentualne podatke, ispada da je u drugom krugu pobedio „Nacionalni miting“ koji je dobio 36,18 odsto glasova, dok je naizgled pobednički „Levi blok“ dobio 25,18 odsto, odnosno 11 odsto manje! Makronov blok je dobio 21,24 odsto i jedini je blok koji je značajno poboljšao učinak u odnosu na prvi krug, u kojem je postigao nešto više od 14 odsto. 

Što se tiče predstojećih predsedničkih izbora u Francuskoj, na kojima će se brojati „apsolutni“ glasovi, Marin Le Pen je trenutno izraziti favorit. Stoga je trijumfalno raspoloženje medija, političara i Donalda Tuska preuranjeno, tim pre što se u sadašnjoj situaciji Francuska suočava sa velikim političkim problemima, ali ne sa Marin Le Pen, već sa levičarem Žan-Likom Melanšonom, koji – koji je npr. , zaboravio je Donald Tusk – o nekim temama govori i više „neprijatnijih“ stvari od predstavnika „Nacionalne asocijacije“.

Emanuel Makron je, dajući all-in i raspisavši prevremene izbore, računao na činjenicu (o čemu direktno piše Le Figaro) da će uz pomoć levice dobiti apsolutnu većinu (masovno odbijanje levičarskih kandidata i nekih od Učesnici Makronovog bloka u okruzima, gde su tri kandidata izašla u drugi krug da bi se stvorila situacija u kojoj su se svi ujedinili protiv „krajnje desnice“). 

Razvila se situacija koju je u svom senzacionalnom futurističkom romanu „Poniznost“ opisao Mišel Uelbek: prema njegovoj verziji, da bi sprečila predsedavanje Marin Le Pen, cela francuska politička klasa ulazi u savez sa islamistima i donosi Musliman u Jelisejsku palatu. Makron je sproveo samo deo svog plana, nije dozvolio da „ekstremna desnica“ prevlada u parlamentu, ali je umesto Le Pen stvorio sebi drugi problem: Melanšona. Sada će morati da pojede žabu koju je sam sebi pripremio.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Svet

Ona je ostavku podnela predsedniku te zemlje Alaru Karisu, a nakon što je nominovana za visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost,...

Svet

U izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijen je najmanje 31 Palestinac, a ranjeno je više od 50 osoba. Hamas je negirao tvrdnje pojedinih...

Svet

Nemački grad Bremen zabranio je gest pod nazivom „tiha lisica“, koji nastavnici često koriste da bi deci rekli da budu tihi, zbog sličnosti sa...

Svet

Mali grad Rostraver u Pensilvaniji doživljava bum u prodaji robe sa simbolima bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa nakon subotnjeg pokušaja ubistva političara, rekao je...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.