Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ukrajina 💣

Ukrajina pretekla Rusiju u „trci dronova“

Ukrajina Pretekla Rusiju U „trci Dronova.jpg

U konkurenciji dronova „Ukrajinci očigledno pobeđuju“, piše kolumnista, pogađate britanskog glasila Telegraf: „Ne zato što prave više dronova, već zato što su ruski loše napravljeni“.

Upravo nizak kvalitet ruske proizvodnje omogućava Ukrajini da pobedi u ratu bespilotnih letelica, tvrdi britanski list.

Ukrajinski stručnjaci iz garaža bolji od ruske namenske industrije

Iako Rusija ima mnogo veću odbrambenu industriju, ona bi teoretski mogla da nadmaši ukrajinsku proizvodnju. Međutim, u praksi, tvrdi Telegraf, kvalitet ruskih dronova i sistema za ometanje je mnogo niži, i dodaju:

-U mnogim malim radionicama u Ukrajini, koje često finansiraju privatni donatori i neprofitne organizacije (čitaj zapadne službe), dizajn i proizvodnja dronova je raznolika i odgovara na potražnju.

U Rusiji, naprotiv, vlada je monopolizovala proizvodnju dronova u samo nekoliko velikih državnih preduzeća, koja su puna nepotizma, tvrdi autor Telegrafa.

Ovaj fenomen u Rusiji, piše list, “favorizuje korupciju i prevaru i usporava inovacije”.

Sporost ruske birokratske mašinerije je argument samih Rusa, nadovezuje se Semjuel Bendet, stručnjak za bespilotne letelice u američkoj istraživačkoj organizaciji Centar za pomorske analize, čime on objašnjava „generalno loš kvalitet” ruskih dronova.

Na Telegram kanalima se ruski stručnjaci za dronove žale na „ogromnu listu tehničkih grešaka“, dok u Ukrajini, kažu, dobro rade male nevladine organizacije i privatne garažne radionice.

Bendet ponovo ističe „generalno loš kvalitet“ ruskih dronova.

Još jedno američko glasilo Forin Polisi napominje da u Ukrajini čak i finansijski analitičari ukrajinske vlade pravi dronove za vojsku, „uveče i vikendom sa prijateljima“.

Dronovi su ‘nova globalna trka u naoružanju’

Grupa od 12 entuzijasta prikuplja sredstva za komponente dronova na specijalizovanom sajtu za skupljanje sredstava, a jedan od volontera koristi 3D štampač za izradu malih delova koji se ne mogu kupiti.

Dronovi su „nova globalna trka u naoružanju“, a prednjače SAD, Kina i Rusija, preneo je ranije još jedna kuća iz mora američkih državnih medija Glas Amerike, pozivajući se nazad na čuveni britanski list simboličnog naziva The Independent.

Publikacija napominje da su podaci Svetske kancelarije za intelektualnu svojinu pokazali da je između 2022. i 2023. godine broj prijavljenih patenata za tehnologije vezane za bespilotne letelice porastao za čak 16 posto.

Međutim, između 2022. i 2024. Rusija je prijavila 342 takva patenta, dok je Ukrajina prijavila samo 4 patenta, prema Zavodu za intelektualnu svojinu.

Istovremeno, do 82% svih globalnih patenata za bespilotne letelice prijavljenih od 2015. dolazi od kineskih kompanija.

Sjedinjene Američke Države su druge nakon Kine po broju prijavljenih tehnoloških patenata, sa 858 prijava u 2023. i ukupno 5.631 od 2015. godine, iako prema gore navedenim tvrdnjama, prvi na listi američko-britanskih medija stoje SAD.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Lepota i Moda

Kejti Holms maksimalno koristi toplo vreme u Njujorku. Holivudska zvezda primećena je u šetnji po komšiluku nakon trčanja, noseći letnji ansambl koji se sastojao...

Zadruga

Uroš Stanić zauzao je 13. mesto. u velikom finalu rijaliti takmičenja Elita 7. Njegova podrška večeras je izostala, a on nije krio da mu je...

Horoskop

Kada vam je potrebno malo podizanja raspoloženja, da li volite da potrošite nešto novca i idete u kupovinu? Da li se osećate neverovatno srećno nakon...

Zdravlje

„Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić naglašava važnost prvih namirnica koje unosimo ujutro. Smatra da je doručak ključan obrok jer pokreće energetski metabolizam organizma. Kako...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.