Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ukrajina 💣

SKANDALOZNO OTKRIĆE: Kako je tragedija u Kijevu mogla biti izbegnuta? Ko je kriv?

Skandalozno Otkrice Kako Je Tragedija U Kijevu Mogla Biti Izbegnuta.jpg

Tragediju u Kijevu gde je raketa pala u blizini bolnice mogla je biti izbegnuta da Ukrajina nije razmeštala PVO sisteme u stambenim četvrtima, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici u SB UN povodom pada rakete na dečiju bolnicu u Kijevu.

On je podsetio da Rusija ne izvodi napade na civilne objekte u Ukrajini. Istovremeno, napadi ruske vojske koncentrisani su na objekte vojne industrije Ukrajine i vazduhoplovne baze Oružanih snaga Ukrajine.

„Jedan od ciljeva u Kijevu bila je fabrika ‘Artjom’, jedno od najvećih preduzeća koncerna ‘Ukroboronprom’. To je jedan od glavnih proizvođača avionskih raketa, oružja i municije. Ovaj cilj je, prema podacima objektivne kontrole i prema svedočenju samih građana Kijeva, bio uništen“, rekao je Nebenzja.

On je dodao da, pošto se fabrika nalazi oko dva kilometra od oštećene dečije bolnice „Ohmatdet“, postoje sve osnove za pretpostavku da je ukrajinska raketa koja je pogodila bolnicu bila predviđena upravo da presretne tu raketu koja je pogodila fabriku.

„Ovakve tragedije bilo bi moguće izbeći da kijevski režim, kršeći norme međunarodnog prava, nije rasporedio PVO sisteme i teško naoružanje u stambenim četvrtima. Međutim, trenutno njegovi zapadni sponzori zatvaraju oči na to“, dodao je Nebenzja.

On je povodom reakcije generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je za tragediju u Kijevu optužio Rusiju, a ne Ukrajinu, odgovorio da ova organizacija ima dvostruke standarde i naglasio da Moskva žali što je Savet bezbednosti UN bio uvučen u „prljavu propagandnu kampanju Kijeva“.

Pored toga, diplomata je ocenio da je zapadna raketa PVO sistema „hajmars“, koja je pala na teritoriju dečije bolnice u Kijevu bila, sudeći po svemu, ispaljena iz lansera koje je Norveška isporučila Ukrajini i Rusija čeka reakciju norveških vlasti tim povodom.

Nebenzja je, takođe, naglasio da je delegacija Ukrajine napravila prekršaje u pokušajima da ostvari učešće na današnjoj sednici SB UN. Zahtev Kijeva je sastavljen uz gruba kršenja.

On je poručio da Rusija nema ništa protiv da Kijev učestvuje na sednici, ali je bio potreban pravilno sastavljen zahtev, što nije ispoštovano.

„Pretpostavljam da je principijelno važno da se pokaže da su oni iznad pravila, utvrđenih u SB i, za razliku od drugih delegacija, uključujući evropske države, imaju pravo da diktiraju svoja pravila igre. Mi kao predsedavajući to ne možemo da dopustimo“, podvukao je Nebnzja.

Istovremeno, Rusija je dozvolila Ukrajini da učestvuje samo zato što su SAD podnele molbu, a što implicira da Ukrajina ne može samostalno da deluje čak ni kad je u pitanju ovako proceduralna tema.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruske snage, kao odgovor na pokušaje da se napadaju energetski objekti na teritoriji Rusije, izvele 8. jula uspešne visokoprecizne udare na objekte vojne industrije i vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine. Ministarstvo je navelo da izjave ukrajinskih vlasti o navodnom namernom raketnom udaru ruskih snaga na civilne ciljeve nisu tačni i da fotografije i video-snimci sa lica mesta potvrđuju da su uništenja vezana za pad ukrajinske PVO rakete. Ministarstvo odbrane istaklo je da se „slične histerije kijevskog režima ne dešavaju prvi put i svaki put su uoči narednog samita njihovih pokrovitelja iz NATO-a“.

(Sputnik)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Fudbal ⚽

  Za taj predlog bili su svi klubovi, sem Partizana, a znači da će u ekipi morati da budu najmanje dvojica fudbalera rođenih posle...

Ukrajina 💣

Prema njegovim rečima, američki predsednik Džozef Bajden održaće u četvrtak sastanak sa šefovima više od 20 država, na kojem će biti saopšteno o postizanju...

Recepti 👩‍🍳

Šerpa sa debelim dnom Nemojte da koristite posuđe sa tanjim dnom, temperatura neće da bude ravnomerno raspoređena. Deo kokica će da bude zagoreo, a deo...

Društvo

Običaji nalažu da se danas, uoči Petrovdana, ubere po jedan cvet za svakog ukućana. Tako ubrani, pobiju se u zemlju, a onda ujutru se odlazi do tih cvetova...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.