Connect with us

Hi, what are you looking for?

Estrada

Marin le Pen ko je

Marin Le Pen Ko Je.jpg

Marin le Pen rođena je u avgustu 1968. godine u Neji na Seni, departmanu u pariskom regionu, kao najmlađa od tri sestre.

Otkako se pojavila na političkoj sceni Francuske Marin le Pen je živela u senci svog oca Žan-Marija le Pena. On je još 1975. godine osnovao krajnje desničarski Nacionalni front koji će na vrh političke scene Francuske izboto tek 40 godina kasnije.

Privatni život je le Penova uspela da sakrije od očiju javnosti, ali uporna javnost zašla je u njenu privatnost. Iza sebe ima dva neuspela braka i troje dece koje za sada uspeva vešto da sakrije od očiju javnosti.

Davne 1995. godine udala se za biznismena Franka Šafroja koji je radio za Nacionalni front i sa kojim je dobila troje dece Žana, Luja i Matildu. Nakon razvoda koji je usledio već 2000. godine, ona se posle 2 godine udala za nekadašnjeg generalnog sekretara pomenute partije Erika Lorioa. Njih dvoje su se rastali samo 4 godine kasnije. 

Ali, kontroverzni odnos sa ocem često je bio na udaru javnosi. 

Kako je još sa 8 godina svedočila incidentu ekplozije bombe u njihovom stanu, le Penova je morala postati svesna sa kakvim teretom će morati da se nosi. 

Te noći sam otišla na spavanje, kao i mnoge devojčice mojih godina. Međutim, kada sam se probudila, nisam više bila devojčica kao mnoge druge„, napisala je u autobiografiji.

Kako je bila nadarena za javne nastupe, političarka odlazi na studije gde završava prava na Univerzitetu u Parizu i 1998. godine postaje pravna savetnica stranke svoga oca. Uspela je da se istakne u svom stranačkom delovanju, te je tokom karijere bila potpredsednica Nacionalnog fronta, članica Evropskog parlamenta, a bila je i poslanica u francuskom parlamentu. 

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

 

 

Svojim delanjem pokušala je da ublaži ekstemno radikalnu politiku svog oca i promeni imidž stranke. 2011. godine definitivno preuzima predsedničku poziciju stranke, nakon čega dolazi do većih problema sa ocem. Nakon javnog istupanja kada je za nacističke gasne komore kazao da su samo „detalj u istoriji“ Žan-Mari le Pen napravio je probleme koji su narušili ugled stranke, nakon čega je izbačen od strane tadašnjeg zamenika predsednice Marin le Pen. 

Prljavo je ubiti svog sopstvenog oca, pa, nije ga ubila direktno, učinila je to preko svoje desne ruke„, kazao je le Pen.

Ona je telefonom komandovala streljačkim odredom. Nije želela da bude uključena direktno jer bi izgledala kao hulja„, kazao je tada Le Pen francuskom radiju RTL.

Iako je predsednica desničarske partije ipak se smatra da je Le Penova više demokratski nastrojena od svog nacionalistički orijentisanog oca, pa se tako zalagala za istopolne brakove, pravo na abortus iili ukidanje smrtne kazne.

Le Penovu je Tajm dvaput proglasio jednom od 100 najuticajnijih ljudi na svetu, 2011. i 2015.

Većinu vremena provodi u Sen Kluu, a poseduje stan i u Enen Bomonu. 2010. godine kupila je i kuću sa tadašnjim partnerom Lujem Aliotom, koji je inače alžirsko-jevrejskog porekla.

 

 

Podsetimo da je juče održano glasanje u francuskom parlamentu gde je vodeća ličnost desničarskog Nacionalnog okupljanja u prvom krugu prema preliminarnim rezultatima u francuskom parmalentu osvojila većinu i tako „smetnuti“ sa trona centrističku alijansu Zajedno predsednika Emanuela Makrona


Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Estrada

Američka pevačica Keti Peri i njen partner Orlando Blum letuju na Sardiniji i po svemu sudeći uživaju na mediteranskom suncu i vazduhu. Ali to nije sve...

Estrada

Malo je verovatno da će kraljevska porodica zameniti princezu Kejt ako ne bude mogla da prisustvuje finalu Vimbldona Nadamo se da će princeza Kejt...

Estrada

Modni svet nedavno je iznenadila vest da Virdžinija Vijar napušta Šanel nakon pet godina. Naslednica legendarnog Karla Lagerfelda uspešno je održavala vitalnost kultnog brenda. Nakon...

Estrada

Svi se sećamo Tanje, treće sestre Jasne i Sonje koju su tumačile Branka Katić i Katarina Radivojević. Međutim, Tanja, odnosno Tijana Vukotić koja ju...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.