Potrebno je:
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 12 supenih kašika šećera
- 1 supena kašika brašna
- 2 kesice vanil šećera
Priprema
U jednu šerpu sipajte mleko pa stavite na vatru da provri. Dodajte vanilin šećer i 3 kašike šećera. Zasebno umutite čvrst sneg od 6 belanaca i 3 kašike šećera. Knedle od belanaca vadite kašikom pa ih spuštajte u mleko. Kuvajte lagano jednu stranu 3 minuta pa okrenite kašikom na drugu stranu i kuvajte još toliko. Vadite kuvane knedle pa ih ređajte u činiju. Zaseno umutite 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i kašikom brašna , pa uz neprestano mešanje, dodajte u mleko u kome ste kuvali knedle. Kuvajte i mešajte sve dok se ne dobije ujednačen gust krem. Sipajte vruć krem preko kuvanih knedli pa ostavite da se prohladi. Bon appetit!
Fenomenalan desert, za sve svečane prilike i obične dane, kada vam se jede nešto slatko.
Ako volite klasične šnenokle, ove sa čokoladom ćete obožavati.
Šnenokle ili „plutajuća ostrva“ su francuski desert koji se pravi od snega od belanaca i vanilinog krema.
Desert nastao u 19. veku u Beču. Ime potiče od nemačke reči „schneeball“, što znači „lopta snega“ i ukazuje na karakterističan izgled ovog neodoljivog slatkiša. Ako ste gledali Metlu bez drške niste mogli da ne primetite komšinicu Dušku koja je stalno nosila sa sobom šerpicu šnenokli. Kultna uloga Milene Dravić proslavila je na mrežama, ovaj starinski desert, za koji je potrebno samo 5 jednostavnih sastojaka.