Potrebno je
Za testo:
- 280 g brašna
- 50 g šećera
- 1/3 kocke kvasca
- 120 ml toplog mleka
- 120 ml tople vode
- 220 g putera
- malo soli
Za premaz
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte toplo mleko i toplu vodu. Dodajte komad kvasca, promešajte i pustite da odstoji oko 10 minuta da se kvasac aktivira i postane penast. Zasebno u posudi pomešajte prosejano brašno, so i šećer. Dodajte aktivirani kvasac pa zamesite testo. Onda mesite na pobrašnjenoj površini pet minuta. Treba da postane elastično i glatko. Onda ga vratite u činiju i prekrijte providnom folijom. Ostavite najmanje jedan sat u frižideru, a možete i preko noći. Između dva lista papira za pečenje stavite komad putera pa oklagijom razvucite. Potom razvaljajte testo u veći pravougaonik. U sredinu testa stavite puter pa preklopite testom. Onda ga ponovo oklagijom razvaljajte i preklopite na 3 dela: prvo levu stranu, pa desnu, da dobijete manji pravugaonik. Pustite još pola sata da se testo ohladi. Još dva puta ponovite savijanje testa tako da na kraju dobijete lisnato testo hladeći ga po pola sata između svakog savijanja. Posle trećeg savijanja, ponovo ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena. Oblikujte kroasane Zatim razvaljajte testo ali da ne bude mnogo tanko i isecite ga na trouglove, pa svaki trougao urolajte tako da naravno dobijete izgled kroasana. Na pleh obložen pek papirom poređajte kroasane, pa ih prekrijte providnom folijom i ostavite tako bar 2 sata. Premažite ih umućenim jajetom sa vodom. Pecite kroasane oko 20 minuta, na 200 stepeni, dok ne porumene. Pustite da se prohlade, pa služite. Bon appetit!
Ako volite klasične kroasane, ove ćete da obožavate.
Desert koji pomera granice dobrog ukusa, svaki zalogaj je sve slađi.
Fenomenalan slatkiš, za prave sladokusce.
Aromatično pecivo nestače sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Pecivo bez premca ukusa koji se pamti.
Mekane i neodoljive, najbolje odmah stavite duplu meru.
Sočna krem čorba zagrejaće vam organizam u trenu.
Fenomenalna pita savršeno se slaže sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Jednostavan trik da brzo i lako otpušite sudoperu.