Potrebno je:
Za testo:
- 4 krupnija jajeta
- 400 ml vode
- 100 ml ulja
- 250 g brašna
- 2 kašičice šećera
- prstohvat soli
- 1 l ulja za prženje
Za sirup:
- 1 kg šećera
- 600 ml vode
- kriške od pola limuna
Napomena: Važno je da preliv napravite dan ranije i da ostavite celu noć da se hladi. Od navedene količine dobićete 40 tulumbi.
Priprema:
So, šećer, ulje i vodu sipajte u dublju šerpu pa ostavite da proključa. Onda skinite sa šporeta, dodajte brašno i mešajte dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte. Pustite testo 15 minuta da se prohladi, a vi za to vreme penasto umutite jaja. Zatim jaja dodajte testu i mikserom sjedinite. Kada testo postane svilenkasto i mekše, njime punite špric za tulumbe. U šerpicu sipajte litar ulja pa u njega istiskajte špricem tulumbe, oko 10 cm dužine. Ostavite prostora u šerpici između njih, zato što će narasti. Pržite ih uz povremeno okretanje, dok ne dobiju zlatnu boju. Vadite tulumbe rešetkastom kašikom i stavljajte u sirup. Ugasite ringlu i pustite desetak minuta da se prohlade. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Prelijte pržene tulumbe gotovim sirupom pa prekrijte folijom. Stavite tulumbe u frižider da se hlade. Servirajte i služite.
Sočna turska poslastica vremenom je postala neizostavni slatkiš svake domaćice.
Fenomenalan desert pogodan za svečanu ili slavsku trpezu. Donosimo vam stari, tradicionalni recept za tulumbe.
Fenomenalan kolač ukusa koji priča priče.
Fenomenalni kolač raspametiće i one koji ne vole slatko, ukusa koji priča priče.
Neodoljive i sočne, svaki zalogaj je raj za sladokusce.
Fenomenalan slatkiš ni malo ne zaostaje za onim kupovnim.
Aromatična poslastica nestaće sa stola odmah.
Poslastica nastala 1888.godine, u savršenom čokoladnom spoju sa marmeladom.
Savršen za iznenadne goste, a pravi se lako.