Potrebno je:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 50 g šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 jaja
- 80 g putera (otopljenog)
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g rendane čokolade
Priprema
Ugrejte mleko do mlakog, dodajte šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini brašna napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni puter, ekstrakt vanile i komadiće čokolade. Mešajte postepeno dodajući mleko, dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, otprilike 1-2 sata ili dok se udvostruči. Na srednjejakoj vatri, u dubokom loncu ugrejte ulje. Vlažnim rukama oblikujte male kuglice od testa i pažljivo ih spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok krofne ne postanu zlatnobraon sa svih strana. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus da bi upile višak ulja.
Fenomenalan slatkiš, za prave sladokusce.
Sočne i slatke, bićete oduševljeni.
Legenda glumačkog pozorišta i žena za primer čije uloge vole da gledaju i mladi i stari ima karijeru koja traje decenijama. Da nije samo talentovana u svojoj struci, tvrde oni koji su probali njena jela, i malo je reći da su oduševljeni. Upravo takve su i ove krofne, mekane kao duša.
Sergej Ćetković, popularni pevač koji svojim baladama topi srca publike, priprema se za koncerte 13. i 14. decembra u Centru „Sava“, kojima će obeležiti četvrt veka profesionalne muzičke karijere. Nema sumnje da će publika s njim uglas pevati najveće hitove, a iz prvog reda će ga bodriti supruga Kristina i ćerkice Mila i Lola. Sergejeva supruga sa svojim pratiocima deli recepte za razne đakonije, među kojima su i posne krofne, koje su upravo popularnom pevaču omiljene. Mekane i vazdušaste, a kao stvorene za božićni post.
Savršeno idu uz čaj, po starinskom receptu.
Fenomenalni i slatki, a odlično idu uz čaj ili kafu.
Neodoljive i sočne, svaki zalogaj je raj za sladokusce.
Fenomenalan slatkiš ni malo ne zaostaje za onim kupovnim.
Aromatična poslastica nestaće sa stola odmah.