Mus je lagani, kremasti dezert koji se obično priprema od čokolade, voća, kvasca ili drugih bogatih sastojaka. Njegova karakteristična osobina je vazdušasta tekstura koja se postiže laganim mešanjem sastojaka poput umućenih belanaca, pavlake ili maslaca.
Mus je vrlo popularan zbog svoje nežne i lagane teksture, koja se topi u ustima. Obično se servira ohlađen, a često se ukrašava šlagom, rendanom čokoladom, voćem ili kvascem.
Idealno je za elegantne prilike, jer se lako prilagođava različitim ukusima i može se servirati u malim čašama ili posudama, što daje poseban vizuelni efekat.
Evo recepta za jednostavan čokoladni mus:
Sastojci:
- 200 g crne čokolade (najbolje 70% kakaoa)
- 300 ml slatke pavlake (za šlag)
- 2 kašičice šećera u prahu (po želji, u zavisnosti od toga koliko volite slatko)
- 2 jajeta (odvojeni žumanci i belanci)
- prstohvat soli
Priprema:
Iseckajte čokoladu na male komade i otopite je na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, povremeno mešajući. Ostavite da se malo ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta, ali pazite da ne preterate da ne bi postala puter.
U drugoj posudi umutite belance sa prstohvatom soli dok ne postane čvrst sneg. Dodajte otopljenu čokoladu u žumanca i dobro promešajte, zatim pažljivo dodajte umućenu pavlaku, mešajući lagano špatulom. Na kraju, pažljivo dodajte umućeni sneg od belanaca.
Prebacite mus u čaše ili činije, i stavite ih u frižider da se ohlade i stegnu, oko 3-4 sata (po mogućstvu, ostavite ga da stoji preko noći). Poslužite sa šlagom ili rendanom čokoladom po želji.
Uživajte!
Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.:
Aromatični desert uspeva svima, a pomera granice dobrog ukusa.

Čokoladni ili voćni, nećete da pogrešite koji god da izaberete.

Napravite brzo i lako čokoladni mus. Mekan i kremast, topi se u ustima.

Kazandibi u prevodu znači dno kazana.

Idealno je za elegantne prilike, jer se lako prilagođava različitim ukusima i može se servirati u malim čašama ili posudama, što daje poseban vizuelni efekat

Priprema je jednostavna, a rezultat je preukusni rolat koji se topi u ustima

Poslastica koja je brzo gotova.

Upustite se u ledenu avanturu i uživajte

Spoj mekanih kora, bogatog čokoladnog ukusa i mirisnog sirupa čini ovaj desert neodoljivim
