Ako imate električni rendal, ceo kolač možete pripremiti za rernu za samo 5 minuta.
Iako torta možda neće izgledati posebno privlačno na slikama, od srca vas pozivamo da je isprobate i uživate u ovoj brzoj i sočnoj poslasticu od jabuka. Ovo je naročito tačno ako inače volite ukus pite od jabuka.
Bez obzira na to kako je zovete, bilo da je to brza pita od jabuka, kolač od jabuka ili očaravajući kolač, ovaj recept sigurno ćete često ponavljati, bez obzira na naziv.
Sastojci:
- 1 šolja griza
- 1 šolja višenamenskog brašna
- 1 šolja šećera
- 1 kesica praška za pecivo (12-15 grama)
- 1 kesica vanilin šećera (10-15 grama)
- 5 većih jabuka (možda će vam trebati i više, u zavisnosti od veličine)
- Cimet po ukusu
- Maslac (dovoljno za premazivanje površine kolača, u zavisnosti od veličine kalupa)
Priprema: U većoj posudi pomešajte 1 šolju brašna (preporučuje se da prethodno prosejete brašno sa praškom za pecivo), 1 šolju griza i 1 šolju šećera. Dodajte kesicu vanilin šećera i dobro izmešajte sve suve sastojke.
Dno posude premažite maslacem ili uljem. Suvu smešu od griza, šećera i brašna rasporedite rukama po podlozi. Prema rečima Kuharice, ovaj sloj suve smeše trebalo bi da bude dovoljan da pokrije dno posude, a da ne bude previše debeo.
Preko suve smeše ravnomerno rasporedite značajan sloj rendanih jabuka, ne iscedivši ih prethodno, te pospite mlevenim cimetom. Zatim prekrijte jabuke još jednim slojem suve smeše dok se potpuno ne pokriju. Nastavite sa ovim postupkom slaganja dok ne iskoristite sve jabuke i suve sastojke ili dok ne napunite posudu do vrha, obično sa tri sloja.
Na kraju narežite maslac na vrh kolača i stavite ga peći u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Može se uživati toplom ili hladnom, a odlično se slaže sa kuglicom sladoleda, karamel sosom, pa čak i čokoladnim prelivom.
Ovaj recept je brz i zahteva da većinu vremena potrošite na rendanje jabuka

Neodoljiva poslastica za sve prilike…

Čudo torta je pravi izbor, svi će vas pole pitati za recept

Idealno je za elegantne prilike, jer se lako prilagođava različitim ukusima i može se servirati u malim čašama ili posudama, što daje poseban vizuelni efekat

Priprema je jednostavna, a rezultat je preukusni rolat koji se topi u ustima
