Connect with us

Hi, what are you looking for?

Recepti 👩‍🍳

GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu

Grcki Slatkisi Pomeraju Granice Dobrog Ukusa Uspece Svima A Smazu.jpg

Portokalopita

Sastojci:

Za koru:

  • 400 g kora za pitu
  • 250 ml maslinovog ulja
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 250 ml jogurta
  • 2 narandže (sok i kora)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za sirup:

  • 400 g šećera
  • 250 ml vode
  • 1 narandža (sok i kora)
  • 1 štapić cimeta

Priprema:

Isecite kore za pitu na tanke trake i ostavite da se suše dok ne postanu hrskave. U velikoj posudi pomešajte ulje i šećer. Dodajte jaja, jogurt, sok i koru narandže, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro promešajte. Dodajte suve kore i mešajte dok se sve ne sjedini. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko 40-45 minuta, dok pita ne postane zlatno smeđa. U šerpi pomešajte šećer, vodu, sok i koru narandže i štapić cimeta. Kuvajte dok sirup ne postane gust. Vruću pitu prelijte toplim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja.

Sokolatopita

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaoa)
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 100 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C.

Otopite čokoladu i maslac zajedno u šerpi na laganoj vatri, povremeno mešajući. U velikoj posudi pomešajte jaja i šećer dok ne dobijete svetlu i penušavu smesu. Dodajte otopljenu čokoladu i maslac, pa dobro promešajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite oko 25-30 minuta, dok pita ne postane čvrsta na dodir. Ostavite pitu da se potpuno ohladi pre sečenja i serviranja.

Cureki

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 200 ml toplog mleka
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 75 g maslaca, omekšalog
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • kora jednog narandže
  • 1 jaje za premazivanje
  • bademi za posipanje (opciono)

Priprema:

U maloj posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer, mahlepi, vanilin šećer i narandžinu koru. Dodajte aktivirani kvasac, jaja i omekšali maslac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte testo i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči. Podelite testo na tri jednaka dela, oblikujte pletenicu i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da naraste još 30 minuta. Premažite pletenicu umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.

Lukumades

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 pakovanje suvog kvasca (7 g)
  • 2 kašike šećera
  • 400 ml toplog mleka
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • med za prelivanje
  • mleveni cimet za posipanje

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, šećer, vanilin šećer i so. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 1 sat, dok se smesa ne udvostruči. U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri.

Kašikom vadite smesu i pržite u vrućem ulju dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana. Vadite lukumades (krofne) šupljikavom kašikom i stavite na papirne ubruse da upiju višak ulja. Prelijte medom i pospite cimetom pre serviranja.


Musaka, stifado, pasticio ili kleftiko, šta god da odaberete, nećete da pogrešite.

pastirska pita

Pastirska pita, gurmanska salata, francuski krompir ili pašteta, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

grilijaš trouglići

Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola čim se postave.

pesak torta

Oduševiće i one izbirljive.

slatko od smokava

Možete da ga mažete na hleb ili dodate kao prilog omiljenom slatkišu.

torta sa pomorandžama

Osvežavajuća i voćna, a savršena za vrele letnje dane.

posna sirova torta

Fenomenalna poslastica od badema, urmi i indijskih oraha idealna za dane posta.

kokos torta na vodi

Fenomenalna poslastica probudiće sva čula, a pravi se brzo i lako, i štedi kućni budžet.

rolovana pavlova

Ako volite Pavlovu tortu, ovaj rolat ćete obožavati.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je Za testo: 300 g brašna 300 g maslina 2 jaja  75 g maslaca 1 kašičica soli pola kesice suvog kvasca malo mlakog...

Recepti 👩‍🍳

Sufle je osmislio francuski kuvar Vinsent de la Šapel, i to ranih 1700-ih godina, koji je između ostalog spremao hranu i za gospođu de...

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je Za kore: 2 šolje brašna 2 šolje šećera 3/4 šolje kakao praha 2 kašičice praška za pecivo 1 i po kašičica sode...

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je 250 g lisnatog testa 250 g mlevene junetine 1 glavica crnog luka 100 g kačkavalja 50 g kiselih krastavaca paradajz sos senf...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.