Connect with us

Hi, what are you looking for?

Recepti 👩‍🍳

PASTICIO Grčki delikates u savršenom spoju mesa i bešamel sosa, za prave gurmane

Pasticio Grcki Delikates U Savrsenom Spoju Mesa I Besamel Sosa.jpg

Potrebno je

Za mesni sloj:

  • 500 g mlevene govedine
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 400 g paradajza (svež ili iz konzerve), sitno seckanog
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml crnog vina
  • maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu

Za bešamel sos:

  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 1 l mleka
  • 2 jaja
  • 100 g naribanog parmezana
  • so i biber po ukusu

Za pasticio:

  • 500 g makarona (najbolje dugih)
  • 2 jaja
  • 100 g kravljeg sira, izmrvljenog

Priprema:

Na srednjoj vatri propržite crni i beli luk sa maslinovim uljem dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Zatim dodajte paradajz, cimet, šećer, vino, so i biber. Kuvajte dok tečnost ne ispari. Otopite maslac u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu.

Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući dok sos ne postane gust i gladak. Skinite sa vatre, dodajte lagano umućena jaja i parmezan, pa začinite solju i biberom. Skuvajte makarone, pa ih 

pomešajte sa umućenim jajima i feta sirom. U vatrostalnu posudu stavite polovinu makarona, zatim mesni sloj i preostalu polovinu makarona. Prelijte bešamel sosom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, dok ne porumeni.

 


Lagano letnje jelo, đuveč, bilo je omiljeno i pokojnom maršalu, Josipu Brozu Titu.

stifado

Slasan spoj mesa sa vinom i začinima daje ovom jelu posebnu aromu.

bujurdi

Specijalitet iz Grčke pravi je raj za gurmane, a ukućani će stajati u redu za još.

samosa

Aromatično jelo oduševiće i one izbirljive.

kanole sa limunom

Neodoljivi krem od limuna sa maskarponeom oduševiće i one koji ne vole slatko.

tuna pica

Omiljeno jelo mnogih, u posnoj varijanti, koje se pojede u slast.

pašteta od belog luka

Slasna pašteta za gurmane i one izbirljive.

kore za tortu

Ako želite da vaša poslastica ili desert bude savršena važno je da kora ispadne kako treba.

ćufte u sosu

Fenomenalno jelo nestaće sa stola odmah.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je Za testo: 300 g brašna 300 g maslina 2 jaja  75 g maslaca 1 kašičica soli pola kesice suvog kvasca malo mlakog...

Recepti 👩‍🍳

Sufle je osmislio francuski kuvar Vinsent de la Šapel, i to ranih 1700-ih godina, koji je između ostalog spremao hranu i za gospođu de...

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je Za kore: 2 šolje brašna 2 šolje šećera 3/4 šolje kakao praha 2 kašičice praška za pecivo 1 i po kašičica sode...

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je 250 g lisnatog testa 250 g mlevene junetine 1 glavica crnog luka 100 g kačkavalja 50 g kiselih krastavaca paradajz sos senf...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.