Privatna arhiva
Piše: Ivana Pavlović
Pogodna za svaku vrstu svečanosti jer nema gosta koji će joj odoleti. Ovim rečima bi mogla da se opiše poslastica trostruki užitak čiji recept nam je dala Jelena Jurošević, autorka Instagram profila „kreativna domaćica“. Nekadašnji posao virtuelnog asistenta Jelena je iskoristila za vođenje društvenih mreža, a početni hobi postao je posao. Majka Nemanje i Stefana u slobodno vreme najviše voli da plete i hekla odevne komade, ističući da joj je to najbolja terapija za odmor, ali i lep način da obraduje svoje najbliže.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept?
– Trostruki užitak je poslastica koju moja mama sprema više od 25 godina i neizostavan je deo svake slavske trpeze. Pošto ga svi baš volimo odlučila sam se da ga pripremim u formi torte za rođendan mog starijeg sina. Inače, ova torta je odlična za veća slavlja jer je teška četiri kilograma.
Šta je važno za dobru beze koru?
– Vodim se time da na jedno belance ide 50 g šećera. To je provereno dobar recept za beze kore pa tu meru koristim ako pravim više kora.
Šećer je najbolje dodavati postepeno uz neprekidno mućenje. Prvo mutiti na sporijoj brzini, pa tokom mućenja pojačavati. Tako će se šećer brže istopiti i belanca lakše umutiti.
Kako da znamo da je šne dobro umućen?
– Belanca su umućena kada se pod prstima ne oseti šećer ukoliko se koristi kristal šećer – kada okrenete posudu naopako, šam mora ostati na mestu.
Da li dodajete sirće pri pravljenju kore od belanaca?
– Sirće dodajem kako bi se belanca bolje umutila, ne oseti se u kori ali može da ga zameni i limunov sok. Sirće takođe koristim i da premažem posudu u kojoj mutim belanca kako bi se uklonila eventualna masnoća. Zato treba izbegavati plastične posude i koristiti za mućenje keramičke ili metalne.
Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?
– Fil od žumanaca treba kuvati na tihoj vatri uz stalno lagano mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Potrebno je nekoliko minuta da se žumanca skuvaju, otprilike desetak, i na kraju treba da imaju svilenkastu strukturu.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude premalo ni previse umućena?
– Najbolje je koristiti mlečnu slatku pavlaku, biljnu pavlaku izbegavati. Treba da stoji u frižideru bar pola sata pre mućenja. Kada žica miksera ostavlja oštrije šare onda je dovoljno umućeno, izgleda kao šlag.
Da li ste tortu nekada pravili sa drugom vrstom pudinga ili drugim sastojcima?
– Trostruki užitak sam pravila samo sa vanil-pudingom, nisam probala da menjam sastojke, mada bi mogla da ga zameni klasična poslastičarska krema.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
– U poslednje vreme najbrže jelo koje sam spremala je testenina sa tikvicama, to moja deca baš vole, a gotovo je za pola sata. Jedan brz, lagan i zasitan obrok.
Koje jelo vam je bilo najzahtevnije?
– Najkomplikovanija mi je bila pita od vučenih kora, bilo je puno pokušaja dok nisam naučila kako da razvučem velike i tanke kore.
Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?
– Nisam nikad pravila tradicionalnu leskovačku mućkalicu, a volela bih da probam i jagnjeću kapamu. Generalno, sva jela Južne Srbije su jako lepa I primamljiva.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
– Pošto sam veliki gurman, podjednako volim i slana i slatka jela. U zavisnosti od vremena, ponekad dobro dođu recepti za brza jela, ali u suštini volim da kuvam pa mi nije teško da provedem i više sati u kuhinji.
Potrebno za 2 kore:
- 12 belanaca
- 400 g šećera
- 300 g mlevenih oraha
- 4 kašike prezli
- 60 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- Za kremu:
- 12 žumanaca
- 1,4 l mleka
- 400 g šećera
- 4 pudinga od vanile
- 100 g otopljene čokolade
- 1 kesica burbon vanile ili 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 300 g margarina ili maslaca
- 400 g keksa
- Za ukrašavanje:
- 300 ml slatke pavlake ili šlaga
- po želji pospite mlevenim orasima i rendanom čokoladom
Priprema:
Penasto mutite šest belanaca i postepeno dodajte 200 g šećera. Kad se umuti u čvrst šam, dodajte 2 kašike prezli, 30 g brašna, 150 g mlevenih oraha i 1 kašičicu praška za pecivo. Pažljivo špatulom sve promešajte i razlijte u tepsiju veličine 37×25 cm u koju ste prethodno stavili pek-papir. Pecite 15 minuta na 180 stepeni. Isti postupak ponovite i za drugu koru i ostavite da se ohladi na pek-papiru.
Priprema kreme: U dublju šerpu sipajte 1 l mleka, dodajte 400 g šećera i stavite da tihu vatru da se šećer istopi i mleko provri. Pomešajte 12 žumanaca sa 4 pudinga od vanile i preostalim mlekom da se dobro sjedini bez grudvica. U provrelo mleko sipajte smesu od pudinga i kuvajte na laganoj vatri. Kad se skuva prebacite u drugu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da se krema ohladi. Izmiksajte margarin i postepeno dodajte ohlađenu kremu. Zatim je podelite na dva dela. U jedan deo dodajte 100 g otopljene čokolade i sve dobro promešajte. A u drugi deo dodajte burbon vanilu ili ekstrakt od vanile.
Slaganje torte: Na tacnu stavite koru pa je premažite sa žutim filom (fil podelite na dva dela). Zatim keks umačite u mleko i ređajte preko žutog fila. Preko keksa premažite jedan deo čokoladnog fila. Stavite i drugu koru pa ponovite postupak. Preko druge kore ide drugi deo žutog fila pa red keksa natopljenog u mleko i drugi deo čokoladnog fila. Tortu ostavite na hlađenju par sati u frižider pa ukrasite sa umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.

Fenomenalna i drugačija, za prave sladokusce.

Pravi se lako, a preukusna.

Ukusna i drugačija, pravićete stalno.

Neodoljiva torta raspametiće i one koji ne vole slatko.

Napravite ovu raskošnu poslasticu po receptu Jelene Jurošević iz Sremske Mitrovice

Sočna i zdrava, pravićete stalno.

Fenomenalna i ukusna, prste da poližete.

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Marije Milošković iz Ćićevca.

Dodajte kao prilog omiljenom jelu i uživajte.
