Potrebno je:
- 200 g mlevenog maka
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 ml biljnog mleka
- 100 ml ulja
- 2 kašike džema
- 1 kašika ekstrakta vanile
- rendana limunova korica
- 100 g suvog voća
- Za čokoladni preliv:
- 150 g crne posne ćokolade
- 2 kašike biljnog ulja
- 100 ml biljnog mleka
- voće po izboru
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj velikoj posudi pomešajte mleveni mak, brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Zasebno pomešajte biljno mleko, ulje, džem i ekstrakt vanile. Postepeno pomešajte obe smese, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Umešajte rendanu koricu limuna i iseckano suvo voće, pa sve dobro promešajte. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite kolač 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.Zatim izvadite iz rerne pa ostavite da se potpuno prohladi. Zagrejte biljno mleko dok ne provri, pa skinite sa vatre i dodajte polomljenu crnu posnu čokoladu i biljno ulje. Mešajte sve dok ne dobijete glatku smesu. Čokoladnim prelivom prelijte prohlađeni kolač. Dekorišite kandiranim voćem, pa ostavite da se ohladi.
Prave se lako, a nema ko vam neće tražiti recept.

Pravi se lako, a neverovatno je ukusna.

Dodajte prilog po želji.

Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa višnjama ćete obožavati.

Pravi se lako, i uspeva svima.
