Connect with us

Hi, what are you looking for?

Recepti 👩‍🍳

POSNE TATLIJE Još bolje od baklave, a ukućani će stajati u redu za još

Posne Tatlije Jos Bolje Od Baklave A Ukucani Ce Stajati.jpg

Potrebno je

  • 40 g šećera
  • 200 ml piva
  • 200 ml ulja
  • 500 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kesica praška za pecivo 

Za sirup:

  • 450 g šećera 
  • 300 ml vode
  • 2 koluta limuna

Priprema

Rernu zagrejte na 220 stepeni. 40 g šećera sipajte u šerpu i zagrejte na slaboj vatri, da se kamelizuje. Skinite sa vatre pa sipajte ulje i pivo. Vratiite i kuvajte na srednjoj temperaturi, dok se šećer ne otopi. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Pleh obložite pek papirom. Sklonite šerpu sa šporeta pa dodajte smesu i varjačom dobro sjedinite. Izlijte smesu u pleh i ravnomerno rasporedite. Pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Onda smanjite temperaturu na 180 i pecite sve dok se krajevi testa ne odvoje od tepsije, a površina porumeni. Pečeni kolač ostavite da se potpuno prohladi. U odgovarajuću posudu staviti šećer, sipajte vodu i stavite da se kuva. Kuvajte 10 minuta, u polupokrivenoj posudi. Nakon 5 minuta dodajte limun. Secite prohlađen kolač, pa ga prelijte sa vrelim sirupom. Pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, prebacite kolač u frižider i ostavite najmanje 2 sata. Prijatno!


Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.

kokos knedle

Klasik na drugačiji način, za one koji vole kokos.

sufle

Naziv souffle potiče od francuske reči souffler koja znači duvati, naduvati.

sutlijaš sa jagodama

Desert na kome su odrasle generacije, prste da poližete.

lubenica

Na brz i jednostavan način uklonite semenke iz lubenice i uživajte u omiljenom, letnjem voću.

burek sa mesom

Sočan i slasan, za pravo zadovoljstvo.

bela bajadera

Ako volite klasičnu bajaderu, ovu sa kokosom ćete obožavati.

knedle sa višnjama

Klasik bez premca, pravićete stalno.

musaka od spanaća

Ako volite klasičnu musaku, ovu sa spanaćem ćete obožavati.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Recepti 👩‍🍳

Šerpa sa debelim dnom Nemojte da koristite posuđe sa tanjim dnom, temperatura neće da bude ravnomerno raspoređena. Deo kokica će da bude zagoreo, a deo...

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je 4 l punomasnog mleka 30 ml razblažene sirćetne kiseline prstohvat soli Priprema U velikoj šerpi zagrejte mleko, uz neprestano mešanje, da ne...

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je Za krem: 4 žumanca. 60 g kondenzovanog mleka. 30 g kukuruznog skroba (gustina) 60 g šećera. 10 g vanilin šećera 320 ml...

Recepti 👩‍🍳

Najčešće greške kod pripreme tikvica 1. Sečete ih previše tanko ili debelo Kod pripreme tikvica je izuzetno bitno njihovo pravilno sečenje. Ako ih sečete...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.