Potrebno je
Za koru
- 250 g meda
- 200 ml piva
- 200 g šećera
- 300 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
Za fil
300 g oraha
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- 150 g mlevenog žita
- 1 kesica vanilin šećera
Za dekoraciju
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Onda prvo pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Dobro sve sjedinite. Preručite smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sačekajte pa ohlađenu koru isecite na 4 jednaka dela. Onda sipajte žito u posudu, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite bar 2-3 sata pa procedite. Zatim u žito dodajte novu vodu i skuvajte ga. Opet ga ocedite pa izblendajte. Pomešajte u drugoj šerpi šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Dodajte orahe i vanilin šećer. Dobro promešajte. Onda sledi ređanje torte. Prvo koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću, četvrtu koru. Na kraju, celu tortu premažite filom. Dekorišite tortu seckanim i krupnim orasima. Prijatno!
Uspeće i početnicima, a pravićete je i kada nije post.
Fenomenalna poslastica oboriće s nogu i one izbirljive.
Fenomenalna i neodoljiva, nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
U sočnom spoju sa lešnicima, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Pravi se od jednostavnih sastojaka, a ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
Sočno jelo držaće vas dugo sitim, a osvaja od prvog zalogaja.
Neodoljive štanglice pogodne za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i sve važne događaje.
Sočni potaž, menemen za doručak ili slasna crvena pasta, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
Bilo da pravite šlag od belanaca, slatke pavlake, ili onaj iz kesice, potrebno je da ispadne kako treba .