Sastojci:
Za karamel:
- 100 g šećera
- 2 kašice vode
Za flan:
- 3 jaja
- 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka
- 400 ml običnog punomasnog mleka
- 1 kašičica vanilinog šećera
Priprema:
Šećer i vodu pomešajte u tiganju, pa zagrejte na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Kad se šećer otopi i postane zlatan. Brzo izlijte u kalup pa ravnomerno rasporedite. U jednoj velikoj posudi umutite jaja, pa sipajte obično i kondenzovano mleko. Umešajte i vanilin šećer pa mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Preko prohlađene karamele prelijte smesu. Zatim, stavite kalup u veću posudu sa vodom. Kuvajte oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kad flan postane čvrst, izvadite ga i pustite da se prohladi. Ostavite bar 2 sata u frižideru. Nožem prođite oko ivica pa prevrnite kolač na tanjir. Bon appetit!
Fenomenalna jesenja poslastica oduševiće sve sladokusce.
Ako volite kremaste i mekane deserte, šampitu ćete obožavati.
Sočan i kremast kolač, nema ko ga ne voli.
Savršen spoj hleba i deserta, a ukućani će stajati u redu za još.
Portugalsko slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca oduševiće i one koji ne vole slatko.
Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela.
Tradicionalno meksičko jelo nestaće sa stola odmah.
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
Supruga brigadira Eduarda Gomeza napravila je ove ukusne kuglice od kondenzovanog mleka i kakao praha, po čemu su i dobili ime.