Sernik Poljska
Pečeni čizkejk sa hrskavim korama od keksa i putera, sa bogatim sirnim filom
Sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g putera
- 2 kašike šećera
Za fil:
- 500 g svežeg sira
- 200 g kisele pavlake
- 150 g šećera
- 3 jajeta
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašičica limunovog soka
- 2 kašike brašna
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte mleveni keks, otopljeni puter i šećer. Promešajte dobro da se sastojci sjedine. Smesu utisnite na dno kalupa pa ravnomerno rasporedite. U zasebnoj posudi mutite sveži sir sa kiselom pavlakom, šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom, sve dok ne dobijete glatku smesu. Postepeno dodajte jaja, uz neprestano mešanje. Umešajte brašno pa sve dobro promešajte. Preko podloge nanesite fil. Pecite 40 do 50 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa ostavite u frižideru bar nekoliko sati, a najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne.
Kladkaka Švedska
Švedski lepljivi čokoladni kolač koji se tradicionalno služi uz kafu
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 šolje šećera
- 4 kašike kakao-praha
- 100 g putera ili margarina
- pola kašičice soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Otopite margarin ili puter. Zasebno umutite jaja i šećer. Tome dodajte ostale sastojke, pa polako mešajte. Treba da dobijete suvu koru. U manji okrugli pleh preručite smesu. Pecite od 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pustite da se prohladi. Švedski kolač služite uz kuglu sladoleda ili voće.
Valaški frgal Češka
Slatko testo napravljeno kao pica, sa borovnicama, makom i sirom
Sastojci:
Za testo
- 500 g običnog brašna
- 40 g granuliranog šećera
- prstohvat soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 žumanca
- 100 g rastopljenog putera
- 250 ml mlakog mleka
- brašno za pečenje
- belanca ili rastopljeni puter za mazanje ivica
Za punjenje od maka
- 200 g mlevenog maka
- 4 kašike meda
- 150 ml mleka
- 1 zvezdasti anis
Za punjenje od sira
- 250 g mekog mladog sira
- 3 žumanca
- 1 vanilin šećer
- 60 g granuliranog šećera
- 50 g omekšanog putera
Babi girl
- 100 g grubog brašna
- 100 g granuliranog šećera
- 100 g putera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte kvasac i promešajte. Umešajte jaja, ohlađen puter i mlako mleko pa zamesite glatko, nelepljivo testo. Lagano pospite brašnom i pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite 45 minuta na toplom da se testo udvostruči. Mleko zagrejte sa zvezdastim anisom. Pre ključanja izvadite zvezdasti anis pa pospite makom i mešajte, sve dok se ne zgusne. Zatim dodajte med. Nadošlo testo podelite na tri dela pa razvucite na debljinu pleha. Prebacite u pleh obložen pek-papirom. Ivice premažite otopljenim puterom. Nanesite fil od maka/sira na tortu kesicom za pecivo i premažite ga nožem za pecivo (kašika, nož za večeru), ostavljajući centimetar ivicu testa bez fila. Potom umesite prstima brašno, šećer i puter, sve dok ne dobijete mrvičastu konzistenciju. Ostavite tako još 15 minuta. Pecite kolače 25 do 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.