Potrebno je
- 250 g brašna
- 250 g šećera
- 100 g maslaca
- 2,5 dl sojinog mleka
- 1 prašak za pecivo
- 40 g kakaoa
- 2 šake višanja iz kompota
Za krem:
- 1 puding od vanile
- 400 ml sojinog mleka
- 3 kašike šećera
- 2dl biljne slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
- 1 kašikica šećera
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno prosejano sa praškom za pecivo, šećer, i rendani margarin. Sipajte sojino mleko pa sve umutite. Smesu podelite na 2 dela, jedan ostavite svetao, a u drugi dodajte kakao. Promešajte dobro. U pleh obložen pek papirom izlijte svetlu smesu. Preko nanesite višnje pa odgore tamni deo biskvita. Poravnajte dobro i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. U šerpici zakuvajte 3dl sojinog mleka sa 3 kašike šećera. Puding razmutite u l mleka pa kad proključa u to dodajte umućeni puding i mešajte, sve dok se ne zgusne. Zatim skinite sa vatre pa pustite da se prohladi. Zasebno umutite slatku pavlaku pa polako dodajte kašiku po kašiku prohlađenog pudinga. Mutite sve vreme na najmanjoj brzini. Nakon što se kolač prohladi premažite ga kremom i dekorišite čokoladnom glazurom. Prijatno!
Dobio je naziv zbog slojeva različitih boja koje podsećaju na reku Dunav.
Ako volite klasičnu rozen tortu, ovu sa makom ćete obožavati.
Neodoljivi kolači u slatkom spoju sa orasima.
Italijanski klasik na drugačiji način za sve sladokusce.
Pogodni i za dane posta, najbolje odmah stavite duplu meru.
Torta kao osmišljena za hladne dane, a sjajno ide sa šoljom kafe ili vinom.
Bićete iznenađeni kada vidite o kojoj namirnici je reč.
Neodoljivo jelo u aromatičnom spoju sa slaninom, za prave gurmane.
Trajaće oko nedelju dana, a bićete oduševljeni koliko je ukusan.