Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Recepti 👩‍🍳

MIRKOV BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA Recept autora stranice „miretova kuhinja“ raj za nepca

Mirkov Brzi Kolac Sa Visnjama Recept Autora Stranice Miretova Kuhinja.jpg

Privatna arhiva/Mirko Končar

 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite brze kolače koji su ukusni kao da ste se trudili satima, ovaj sa višnjama ćete obožavati. Recept nam je dao Mirko Končar, profesionalni kuvar i poslastičar i autor profila „miretova kuhinja“. Hrana mu je neiscrpna inspiracija, a ističe da posebno uživa u spajanju slatko-slanih ukusa, kao i kombinovanju mesa i povrća na različite načine. Talentovani Mirko otvaranje naloga sa receptima smatra pravim potezom, jer je to sada jedna lepa zajednica koja deli ljubav prema kuvanju, a reakcije na njegove đakonije budu uvek pozitivne. Kolač s višnjama je jedan od najpopularnijih na profilu.

Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?

– Pre spremanja kolača, jaja izvadite 30 minuta ranije da postignu sobnu temperaturu jer će se tako bolje umutiti i biće penastija.

Kako da znamo da je smesa dobro umućena?

– Smesa je dobro umućena onda kada se kristali šećera potpuno istope.

Šta ako se stvore grudvice u testu?

– Kako se ne bi pojavile grudvice, obavezno prosejte brašno. 

Da li kolač treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo? 

– Kolač ne treba da stoji frižideru, samo nakon pečenja treba da se prohladi oko 30 minuta.

Da li je moguće zameniti šećer nekim zaslađivačem? 

– Umesto šećera možete dodati med ili neki drugi zaslađivač, ali ja uvek spremam klasično sa šećerom.

Da li ste nekada pravili ovaj kolač s drugom vrstom brašna? Ako jeste, koliko je to uticalo na ukus?

– Nisam, uvek koristim oštro brašno tip 400.

Da li je moguće napraviti ovaj kolač s drugim voćem a da se ukus previše ne promeni? Koje voće biste tada savetovali?

– Ovaj kolač je odličan za improvizaciju i možete praviti sa skoro svim voćem, ja sam spremao sa breskvama, borovnicama, kajsijama, malinama i naravno višnjama.

S obzirom na to da u kolač idu jaja, da li ga je moguće napraviti u posnoj varijanti? Ako jeste, čime biste zamenili mrsne sastojke?

– Naravno, za posnu varijantu možete koristiti pekmez od kajsije, vodu i orahe, umesto jaja i jogurta ili mleka. 

Koja je tajna da kolač bude mekan i sočan, a ne gnjecav?

– Najbitnije je da nakon pečenja ne pokrivate kolač krpom i da tek nakon sečenja i prilikom serviranja pospete šećer u prahu.

Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?

– Da budem iskren, nemam omiljeno jelo, ali pored domaće kuhinje koju obožavam veliki sam ljubitelj mediteranske kuhinje i morskih plodova.

Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?

– Kada neko zahtevno jelo kao što je bifek velington spremate prvi put, normalno je da ne uspe, ali tako je u svakom poslu i istrajnost je najbitnija. Kuvanje zahteva improvizaciju, eksperimentisanje, suočavanje s neuspehom i neizvesnošću na kreativan način, ali najbitnije je da budete istrajni i uspeh će sam doći.

Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?

– Ovako bi izgledala večera za moje goste. Za predjelo bih poslužio rolovane špargle u pršuti i zalogajčiće s pilećom džigericom i karamelizovanim višnjama. Za glavno jelo bih poslužio rolovana teleća rebra s pireom od batata i sosom od suvih šljiva u crvenom vinu, a za desert panakotu sa šumskim voćem.

Kolač sa višnjama

Sastojci:

  • 500 g višanja bez koštica
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 250 g brašna
  • 2 dl ulja
  • 1 kiselo mleko (180g)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • griz ili brašno za višnje
  • 100 g šećera u prahu (za posipanje)

Priprema:

Ako su višnje zaleđene stavite ih u cediljku da se odlede i ocede. Jaja i šećer penasto umutite. Zatim sipajte ulje, kiselo mleko, vanilin šećer i umutite. Brašno i prašak za pecivo izmešajte, dodajte u smesu i umutite mikserom. Smesu sipajte u podmazan pleh dimenzija (30x35cm). Kako vam oceđene višnje ne bi pale na dno kolača, uvaljajte ih u malo griza i poređajte po površini. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kada kolač porumeni, izvadite iz rerne, prekrijte krpom i ostavite da se malo prohladi. Zatim ga isecite na parčad željene veličine i pospite šećerom u prahu. Uživajte!

čoko kocke sa višnjama

Savršeni slatko kiselkasti spoj čokolade, keksa i višanja, u desertu za pamćenje.

kolač sa višnjama

Neodoljivi desert pravi se brzo i lako, a smaže se u trenu.

kolač sa višnjama

Slatkiš za sva vremena i prilike.

kolač sa višnjama

Brzinski desert za prave sladokusce.

kolač sa višnjama

Napravite ovaj voćni desert po receptu Mirka Končara iz Beograda

štrudla sa rogačem

Savršena za svečanu i slavsku trpezu, bićete oduševljeni.

gibanica sa sirom

Sočna gibanica oduševiće i one izbirljive.

posni čizkejk sa bundevom

Kao osmišljen za hladno vreme, najbolje odmah stavite duplu meru.

maslac

Margarin i maslac imaju identičan ukus, ali se razlikuju po načinu pripreme.

Možda vas zanima.. 🫣

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je: 10 jabuka 100 g mlevenih oraha 100 ml pavlake za šlag 500 g šećera 500 ml vode 1 vanilin šećer Priprema: Oljuštite...

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je: 600 g pilećih bataka 40 g putera sok od jednog limuna 50 g meda 2 čena belog luka so biber Priprema: U...

Recepti 👩‍🍳

ATA Images  Potrebno je: 2 dupla pakovanja piškota 1 kg voća (banane, jagode, maline) 500 g kisele pavlake 250 ml slatke pavlake Priprema: Potopite...

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je: 4 jaja  100 g šećera oko 2 l mleka 1,5 kašika brašna  1 kašičica ekstrakta vanile 2 kesice vanilin šećera Priprema: Odvojite...

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je: 1 kg svinjskih šnicli 200 g brašna 100 ml ulja 1 crni luk 3 čena belog luka 1 kašika slatke mlevene paprike...

Recepti 👩‍🍳

1. Pripremite testo Prosejte brašno, a jaja i mleko neka budu sobne temperature. Žumance i belance odvojeno umutite. U testo za palačinke obavezno dodajte...

Recepti 👩‍🍳

Privatna arhiva/Marija Borojević  Piše: Ivana Pavlović Ako volite neobične poslastice koje lepo izgledaju, a još su boljeg ukusa, tortu trufaldino ćete obožavati. Recept je...

Recepti 👩‍🍳

Potrebno je: 500 g kora za pitu 300 g kravljeg sira 1 dl ulja 1 dl jogurta 1 dl kisele vode 4 jaja   Priprema Rernu zagrejte na 200 stepeni....

Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala NAVEDITE NAS KAO IZVOR. ✅