Piše: Ivana Pavlović
Ako volite brze kolače koji su ukusni kao da ste se trudili satima, ovaj sa višnjama ćete obožavati. Recept nam je dao Mirko Končar, profesionalni kuvar i poslastičar i autor profila „miretova kuhinja“. Hrana mu je neiscrpna inspiracija, a ističe da posebno uživa u spajanju slatko-slanih ukusa, kao i kombinovanju mesa i povrća na različite načine. Talentovani Mirko otvaranje naloga sa receptima smatra pravim potezom, jer je to sada jedna lepa zajednica koja deli ljubav prema kuvanju, a reakcije na njegove đakonije budu uvek pozitivne. Kolač s višnjama je jedan od najpopularnijih na profilu.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
– Pre spremanja kolača, jaja izvadite 30 minuta ranije da postignu sobnu temperaturu jer će se tako bolje umutiti i biće penastija.
Kako da znamo da je smesa dobro umućena?
– Smesa je dobro umućena onda kada se kristali šećera potpuno istope.
Šta ako se stvore grudvice u testu?
– Kako se ne bi pojavile grudvice, obavezno prosejte brašno.
Da li kolač treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo?
– Kolač ne treba da stoji frižideru, samo nakon pečenja treba da se prohladi oko 30 minuta.
Da li je moguće zameniti šećer nekim zaslađivačem?
– Umesto šećera možete dodati med ili neki drugi zaslađivač, ali ja uvek spremam klasično sa šećerom.
Da li ste nekada pravili ovaj kolač s drugom vrstom brašna? Ako jeste, koliko je to uticalo na ukus?
– Nisam, uvek koristim oštro brašno tip 400.
Da li je moguće napraviti ovaj kolač s drugim voćem a da se ukus previše ne promeni? Koje voće biste tada savetovali?
– Ovaj kolač je odličan za improvizaciju i možete praviti sa skoro svim voćem, ja sam spremao sa breskvama, borovnicama, kajsijama, malinama i naravno višnjama.
S obzirom na to da u kolač idu jaja, da li ga je moguće napraviti u posnoj varijanti? Ako jeste, čime biste zamenili mrsne sastojke?
– Naravno, za posnu varijantu možete koristiti pekmez od kajsije, vodu i orahe, umesto jaja i jogurta ili mleka.
Koja je tajna da kolač bude mekan i sočan, a ne gnjecav?
– Najbitnije je da nakon pečenja ne pokrivate kolač krpom i da tek nakon sečenja i prilikom serviranja pospete šećer u prahu.
Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?
– Da budem iskren, nemam omiljeno jelo, ali pored domaće kuhinje koju obožavam veliki sam ljubitelj mediteranske kuhinje i morskih plodova.
Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
– Kada neko zahtevno jelo kao što je bifek velington spremate prvi put, normalno je da ne uspe, ali tako je u svakom poslu i istrajnost je najbitnija. Kuvanje zahteva improvizaciju, eksperimentisanje, suočavanje s neuspehom i neizvesnošću na kreativan način, ali najbitnije je da budete istrajni i uspeh će sam doći.
Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
– Ovako bi izgledala večera za moje goste. Za predjelo bih poslužio rolovane špargle u pršuti i zalogajčiće s pilećom džigericom i karamelizovanim višnjama. Za glavno jelo bih poslužio rolovana teleća rebra s pireom od batata i sosom od suvih šljiva u crvenom vinu, a za desert panakotu sa šumskim voćem.
Kolač sa višnjama
Sastojci:
- 500 g višanja bez koštica
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 250 g brašna
- 2 dl ulja
- 1 kiselo mleko (180g)
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- griz ili brašno za višnje
- 100 g šećera u prahu (za posipanje)
Priprema:
Ako su višnje zaleđene stavite ih u cediljku da se odlede i ocede. Jaja i šećer penasto umutite. Zatim sipajte ulje, kiselo mleko, vanilin šećer i umutite. Brašno i prašak za pecivo izmešajte, dodajte u smesu i umutite mikserom. Smesu sipajte u podmazan pleh dimenzija (30x35cm). Kako vam oceđene višnje ne bi pale na dno kolača, uvaljajte ih u malo griza i poređajte po površini. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kada kolač porumeni, izvadite iz rerne, prekrijte krpom i ostavite da se malo prohladi. Zatim ga isecite na parčad željene veličine i pospite šećerom u prahu. Uživajte!
Savršeni slatko kiselkasti spoj čokolade, keksa i višanja, u desertu za pamćenje.
Neodoljivi desert pravi se brzo i lako, a smaže se u trenu.
Slatkiš za sva vremena i prilike.
Brzinski desert za prave sladokusce.
Napravite ovaj voćni desert po receptu Mirka Končara iz Beograda
Savršena za svečanu i slavsku trpezu, bićete oduševljeni.
Sočna gibanica oduševiće i one izbirljive.
Kao osmišljen za hladno vreme, najbolje odmah stavite duplu meru.
Margarin i maslac imaju identičan ukus, ali se razlikuju po načinu pripreme.