Potrebno je:
- 500 ml vode
- 1 kašika šećera
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika soli
- 100 ml ulja
- oko 1 kg brašna
- 50 g margarina
- 2 kašike posnog majoneza
Priprema:
Izdrobite kvasac u toploj vodi pa dodajte šećer. Sve lepo promešajte da se sastojci sjedine, pa sačekajte 10 minuta da se kvasac aktivira. Pomešajte u drugoj posudi prosejano brašno i so, pa dodajte ulje, sirće i aktivirani kvasac. Zamesite testo, pa ga pokrijte providnom folijom i pustite da odstoji 30 minuta. Zatim podelite testo na 3 dela (2 manja i 1 veći). Ostavite veći deo u obliku lopte, premažite istopljenim margarinom i stavite u šerpu. Testo koje je preostalo razvucite i premažite istopljenim margarinom. Onda isecite testa na 3 trake jednake veličine, pa ih urolajte. Treba da dobijete oblik zmijice. Od toga napravite pletenice (2 pletenice od po 3 zmijice) pa ih stavite preko testa u šerpi, u obliku krsta. Zatim pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Na kraju, premažite posnim majonezom. Pecite slavski kolač oko 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Posni slavski kolač je trenutno najtraženiji recept u Srbiji.
Zamirisaće cela kuća na vanilu, a ukrasiće svaku slavsku trpezu.
Kako da slavski kolač ne popuca po površini, pročitajte u nastavku.
Sezona je slava u toku Velikog Božićnog posta. Donosimo vam recept za posni slavski kolač.
Ukrasiće slavsku trpezu, a nema ko vam neće tražiti recept.
Primenite ovaj jednostavni trik.
Napravite ovaj voćni desert po receptu Mirka Končara iz Beograda
Savršena za svečanu i slavsku trpezu, bićete oduševljeni.
Sočna gibanica oduševiće i one izbirljive.