Connect with us

Hi, what are you looking for?

Saveti

Ako ovako podesite klimu trošiće manje struje

Ocistite Klima Uredjaj Potpuno Besplatno.jpg

U letnjim mesecima, korišćenje klime može biti neophodno za održavanje prijatne temperature u domu, ali to može dovesti do povećane potrošnje električne energije. Međutim, postoje načini da efikasno koristite klima uređaj i smanjite troškove struje. Evo nekoliko korisnih saveta od električara Rajka Stanojevića:

„Klima uređaji najefikasnije rade kada su u punoj brzini, umesto da rade u kraćim intervalima na nižoj brzini. Prema njegovim  preporukama, bolje je pustiti klimu da radi u punoj snazi, ali kraće vreme, kako bi se prostorija brzo ohladila, nakon čega bi klima trebalo isključiti. Ovaj način rada ne samo da vam može uštedeti novac, već će i efikasnije ukloniti vlagu iz prostorije.

Kada je reč o termostatu, podešavanje na višu temperaturu može doneti značajne uštede. Ako razlika između temperature u prostoriji i spoljne temperature iznosi najviše sedam stepeni, klima će trošiti manje energije. Prema nekim podacima, svaki stepen više na termostatu može rezultirati u uštedi od tri do pet posto energije.“

Optimalno podešavanje temperature

Postavite termostat na optimalnu temperaturu koja će vam omogućiti udobnost, ali neće opteretiti uređaj. Preporučena temperatura za rashlađivanje je između 24°C i 26°C. Svaki stepen manje može povećati potrošnju energije za oko 6%.

Ako vaš klima uređaj ima funkciju tajmera, iskoristite je da automatski uključi ili isključi uređaj u određeno vreme. Na primer, možete ga programirati da se uključi sat vremena pre nego što se vratite kući, umesto da radi ceo dan.

Redovno čišćenje filtera i održavanje klima uređaja može poboljšati njegovu efikasnost i smanjiti potrošnju energije. Zaprljani filteri mogu ograničiti protok vazduha i prisiliti uređaj da radi sa većim naporom.

Pazite da su prozori i vrata zatvoreni kada koristite klimu kako biste sprečili curenje hladnog vazduha. Ovo će omogućiti da se prostor brže rashladi i sprečiti gubitak energije.

Izbegavanje direktnog sunčevog svetla

Zatamnite prozore ili koristite zavese kako biste smanjili ulazak direktnog sunčevog svetla u prostoriju. Sunčeva svetlost može zagrejati prostor, što može zahtevati veći rad klima uređaja.

Ako razmatrate zamenu svog klima uređaja, razmislite o kupovini energetski efikasnijeg modela. Noviji uređaji često imaju bolje performanse i manju potrošnju energije u poređenju sa starijim modelima.


Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Saveti

Priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan napitak koji će vas osvežiti i rashladiti. Uživajte u savršenom letnjem osveženju uz bezalkoholni koktel od lubenice...

Saveti

Poslednjih deset godina primetan je trend povećanja temperatura tokom letnjeg perioda zbog globalnog zagrevanja, a sve to značajno utiče na zdravstveno stanje celokupnog stanovništva. Trenutno...

Saveti

Na društvenim mrežama se često mogu naći korisni trikovi koji nam pomažu da uštedimo vreme i novac i tako nam olakšavaju život. TikTok je posebno...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.