Tražite kreativan način da unapredite svoje recepte? Jestivo cveće već vekovima dodaju šarm i ukus jelima, od starog Rima do Indije.
Možete ih koristiti za ukrašavanje torti, jesti ih sveže u salatama, zamrznuti u kockama leda, iseckati za bilje maslac, ili ih pretvoriti u džemove i čajeve. Jestive cvetove ne samo da omogućavaju da dodate boje i lepotu jelima, već sadrže vitamine A i C. Istraživanja takođe sugerišu da mogu imati antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.
Dakle, koja su to cveća koja možete jesti? Obično se mogu jesti latice i celo cveće, ali treba ukloniti beli deo svake latice, stabljiku i unutrašnji deo (kao što su prašnici i stamen) jer ovi delovi imaju gorak ukus.
Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
Takođe, izbegavajte cveće koje ste ubrali sa ivica puteva ili kupili u vrtnim centrima, cvećarama ili rasadnicima jer su često prskani pesticidima ili drugim hemikalijama. Najbolje je da tražite organsko.
Ili još bolje, posadite svoje vlastite jestive cvetove, pogotovo zato što su mnogi od njih laki za održavanje i već izgledaju prelepo u vašem dvorištu! Ovde ćete pronaći najčešće godišnje i višegodišnje jestive cvetove koje možete posaditi u svom vrtu. Bićete iznenađeni različitim načinima na koje ih možete koristiti.
Cveće tikve

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
U nekim kuhinjama, poput italijanske, cveće tikve je cenjeni delikates zbog toga što je vreme njihovog berbe kratko. Ova cveća mogu se pržiti, puniti i peći, ili dodavati u pasta jela i supe. Berite cveće tikve i koristite ih istog dana. Naravno, imajte na umu da berba cveća znači da biljka neće proizvesti plodove!
Kamilica

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
Takođe poznata kao engleska tratinčica, ima lepe male cvetove koje možete koristiti za pravljenje čaja. Ova biljka nije zahtevna i raste u većini zemljišta. Neki tipovi su jednogodišnji, dok su drugi višegodišnji, pa pročitajte opis biljke da biste znali koju vrstu imate. Napomena: Ako ste alergični na ambroziju, treba da izbegavate ovu biljku, jer može izazvati reakciju.
Neven

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
Ljubitelji leptira, ova biljka je prava za vas! Ne samo da se oprašivači sleću na ove svetle narandžaste ili zlatne jednogodišnje biljke, već će oni dodati i lepu gorčinu u salate. Ova bijka je takođe poznata kao vrtni neven. Možete je posaditi iz semena tokom hladnijih meseci, jer ne voli vrućinu.
Ruža

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
Ova klasična vrtna biljka nudi širok spektar ukusa, od slatkog do začinjenog. Generalno, što su latice tamnije, ukus je intenzivniji. Latice možete dodati u kocke leda, posuti ih po tortama ili dodati u sladoled. Odaberite novije vrste koje su otpornije na bolesti kako ne biste stalno imali problema sa buđi.
Nana

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
Cveće i listovi mente se može dodati u čajeve, džemove i sosove za jela od jagnjetine. Nana je otporna biljka, pa može biti invazivna. Umesto da je sadite u zemlju, držite je u saksiji kako biste kontrolisali širenje ove otporne biljke, savetuje The Pioneer Woman.
Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.:
