Connect with us

Hi, what are you looking for?

Saveti

Ako vas uhvati vir dok plivate, ovo je ključno

Opasnosti Ulaska U Hladnu Vodu Tokom Vrelih Dana.jpg

Kada se prepustite rečnim avanturama, važno je biti spreman na moguće izazove kao što je vir. Vir je nepredvidiva pojava u vodi koja može brzo da vas povuče i izazove opasnost po život. Evo nekoliko ključnih koraka koje treba slediti ako se nađete u situaciji da vas uhvati vir na reci:

Ostanite smireni

Panika može otežati situaciju. Duboko dišite i pokušajte da ostanete smireni kako biste jasno razmišljali i brzo reagovali.

Ne pokušavajte direktno da plivate protiv vira

Vir stvara snažnu struju koja može biti jača od vaše snage plivanja. Umesto toga, pokušajte da plivate horizontalno, paralelno sa obalom, kako biste se izvukli iz vrtloga.

Iskoristite priliku za spasavanje

Ako ste sa nekim, pokušajte da im date neki predmet koji mogu da uhvate (npr. grančica, veslo, konopac) kako bi vam pomogli da se izvučete. Takođe, pozovite pomoć ako je moguće.

Držite se leđima okrenutim nizvodno

Ovo može pomoći da se zaštitite od udaranja u prepreke ili obalu dok pokušavate da se izvučete iz vira.

Koristite sva sredstva za plutanje koje imate

Ako nosite prsluk za spasavanje ili neki drugi uređaj za plutanje, držite se za njega kako biste održali površinu vode i lakše se kretali.

Nakon izlaska iz vira, odmah se stabilizujte

Kada uspete da se izvučete iz vira, odmah se okrenite na leđa i pokušajte da dođete do sigurne obale ili čamca. Proverite da li je sve u redu sa sobom i eventualno pozovite pomoć ukoliko je potrebno.

Važno je biti svestan potencijalnih opasnosti koje virovi predstavljaju prilikom rekreacije na reci. Sveobuhvatna priprema i brza reakcija mogu biti ključni faktori u spašavanju života u ovakvim situacijama.


Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Saveti

Kad je riječ o hladnoj kafi, nije jedna od popularnijih, ali kada je jednom probate ostaćete zauvek verni ovom ukus. Međutim, sigurni smo da...

Saveti

Cimet je jedan od najpopularnijih začina. Neodoljivo miriše u kolačima i drugim poslasticama, mnogi ga dodaju u kafu ili prave druge napitke sa ovim...

Saveti

Sezona je godišnjih odmora i ako ste odsutni 7 do 10 dana od kuće, a nema ko da vam zaliva sobne biljke, to je...

Saveti

Mnoga jela, poput graška, krem supa, čorbi, raznih sosova, treba da se malo zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomešanog...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.