Connect with us

Hi, what are you looking for?

Saveti

Uključite ventilator u rerni i smanjite potrošnju struje do 25 odsto

Ukljucite Ventilator U Rerni I Smanjite Potrosnju Struje Do 25.jpg

Korišćenje rerne efikasno je važno kako bi se smanjila potrošnja energije i troškovi u domaćinstvu. Jedna od najkorisnijih opcija za uštedu energije u rerni je upotreba ventilatorskog režima pečenja. Ova opcija ne samo da omogućava ravnomernije pečenje hrane, već i značajno smanjuje potrošnju struje u poređenju sa konvencionalnim pečenjem.

Ventilatorski režim rada rerne koristi ventilator kako bi ravnomerno rasporedio toplotu unutar rerne. Ovo je posebno korisno jer omogućava brže i efikasnije pečenje hrane, bez potrebe da se koristi visoka temperatura. Uobičajeno je da se ventilatorsko pečenje obavlja na nešto nižoj temperaturi od tradicionalnog pečenja, što direktno doprinosi uštedi energije.

Prema stručnjacima, korišćenje ventilatorskog režima u rerni može smanjiti potrošnju električne energije za oko 20-25% u poređenju sa standardnim režimom rada. Ova tehnika je posebno korisna za pečenje hleba, peciva, pica, ali i za pripremu mesa, ribe i povrća. Ravnomernija raspodela toplote omogućava da hrana bude jednako pečena sa svih strana, što rezultira boljim ukusom i teksturama.

Da biste iskoristili prednosti ventilatorskog pečenja, važno je pravilno podešavati temperaturu i vreme pečenja prema preporukama za svaku vrstu hrane. Na primer, za pečenje hleba može biti potrebno malo produžiti vreme pečenja kako bi se postigao željeni rezultat, dok za pečenje mesa ili povrća možda neće biti potrebno promeniti vreme pečenja, ali ćete možda koristiti nižu temperaturu.

Osim ventilatorskog režima, postoji nekoliko drugih saveta za efikasno korišćenje rerne i smanjenje potrošnje energije:

Prethodno zagrevanje rerne: Ako je potrebno, zagrejte rernu samo nekoliko minuta pre nego što počnete sa pečenjem, umesto da je zagrevate unapred.

Koristite stakleni poklopac ili foliju: Pokrivanje hrane staklenim poklopcem ili folijom tokom pečenja može zadržati vlagu unutar rerne i omogućiti da se hrana ravnomerno skuva.

Isključivanje rerne pre kraja pečenja: U nekim slučajevima, isključivanje rerne nekoliko minuta pre kraja pečenja može omogućiti da hrana nastavi da se peče koristeći ostatnu toplotu u rerni.

Redovno održavanje rerne: Redovno čišćenje rerne, posebno od masnoća i ostataka hrane, može poboljšati efikasnost pečenja i smanjiti potrošnju energije.

Koristeći ove jednostavne savete, možete znatno smanjiti potrošnju energije koju koristi vaša rerna, čuvajući pri tom novac.


Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Saveti

Sezona je godišnjih odmora i ako ste odsutni 7 do 10 dana od kuće, a nema ko da vam zaliva sobne biljke, to je...

Saveti

Mnoga jela, poput graška, krem supa, čorbi, raznih sosova, treba da se malo zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomešanog...

Saveti

Kada je u pitanju četkica za zube, postoji velika šansa da ste dobro razmislili da li želite električnu ili običnu. Međutim, kada ste je kupili,...

Saveti

Stavljanje kamenja na dno saksije je na neki način goruća tema u svetu baštovanstva: neki tvrde da to pruža drenažu, dok drugi kažu da zapravo...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.