Connect with us

Hi, what are you looking for?

Saveti

posteljina – DeSIGNIA.rs

Posteljina Designiars.jpg

 

Puno vremena provodimo u krevetu, ali mnogi ljudi ne peru posteljinu onoliko često koliko bi trebalo. Anketa Mattress Advisor je na 1.000 Amerikanaca pokazala da prosečna osoba menja posteljinu na svaka 24 dana, iako su ispitanici priznati da to zna da se rastegne i na oko 35 dana.

Stručnjaci za portal Everyday Health preporučuju mnogo češće pranje posteljine. Evo zašto je redovno pranje važno i kako ono utiče na vaše zdravlje.

Zašto je pranje posteljine presudno?

Posteljina skuplja mrtve ćelije kože, grinje i bakterije što može uticati na vaše zdravlje, kaže dr. Keli Rejnolds sa Univerziteta u Arizoni. Osim toga, losioni i ulja koje koristimo mogu privući prašinu i klice.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

 

 

Preporučena učestalost pranja?

Dr. Rejnolds savetuje pranje posteljine jednom nedeljno, prilagođavajući se ličnim potrebama, poput alergija. Dermatolozi Tajler Holmig, Šošana Marmon i Stiv Develi takođe preporučuju jednom nedeljno pranje kako bi nam koža bila zdravija. Osobama sa aknama savetuje da se jastučnice menjaju dva puta nedeljno.

Ispravne tehnike pranja posteljine

Koristite vruću vodu i sušilicu ili sunčevu svetlost da ubijete klice, predlaže Rejnolds. Ako je moguće, dodajte izbeljivač ili sredstvo za dezinfekciju tokom ciklusa ispiranja.

Posledice retkog pranja

Nedeljno nepranje posteljine može dovesti do grinja koje izazivaju alergije ili astmu te prisutnosti štetnih bakterija poput Ešerije koli ili salmonele. Posteljina takođe može zadržati neprijatne mirise i postati leglo patogena ako je neko bolestan.

Redovno pranje je takođe ključno za zdravlje kože jer sprečava stanja poput ekcema, psorijaze i akni.

koža

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

 

 

Produženje vremena između pranja

Ako radije ređe perete posteljinu, možete slediti određene prakse – izbegavajte da jedete u krevetu, uklonite šminku, tuširajte se pre spavanja i držite kućne ljubimce van kreveta. Nošenje pidžame i rashlađianje sobe kako biste umanjili znojenje takođe može pomoći.

Letnji raspored pranja

Leti je posebno važno prati posteljinu jednom nedeljno zbog pojačanog znojenja i spoljašnje prljavštine. Redovno pranje sprečava rast mikroba u toplim i vlažnim uslovima, ističe Rejnolds.

Pranje ostale posteljine

Pokrivači i jorgani koji se koriste sa navlakom mogu se prati svake druge nedelje ili jednom mesečno.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.:

 

 

 

 


Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Saveti

Naizgled obična aktivnost kao što je košenje trave može imati značajan uticaj na naše zdravlje, pokazuju rezultati nedavnih istraživanja. Naučnici su otkrili da redovno...

Saveti

Tokom letnjih meseci, jedna od najvećih radosti je uživanje u svežem domaćem paradajzu. Evo nekoliko saveta kako da ga prepoznate: Miris – Domaći paradajz...

Saveti

Pokloni, žurke, nova odeća, izlasci na večere, mesečne rate, lekovi… lista je beskonačna! U vezi sa tim potrebno nam je bogatstvo u pravom smislu...

Saveti

Kada se puževi nastane u vašoj bašti, jer im se sviđa ukus vašeg povrća, teško ih je oterati. U poljoprivrednim apotekama se može kupiti...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.