Den Betner je poslednjih dvadeset godina proučavao navike ljudi koji žive 100 ili više godina, sa posebnim naglaskom na ishranu.
Neki ljudi treba da paze na unos kofeina – kafa je omiljeni napitak, ali može izazvati i određene probleme. Tako je, istražujući u udaljenom delu Nicoye u Kostariki, otkrio najzdraviji doručak na svetu.
„Pod krovovima od crvenih crepova, nekoliko ljudi iz Nicoye budi se svakog jutra oko 4 sata. Pale vatru u glinenim pećima, stavljaju lonce da se kuva začinjeni pasulj i mešaju testo od kukuruznog brašna“, piše za CNBC.
„Jedna žena odvaja komad testa veličine golf loptice, stavlja ga na papir za pečenje i oblikuje savršeno okruglu tortilju. Zatim je stavlja na vrelu glinenu ploču gde testo nabubri, a potom je presavija u savršenu tortilju“, opisuje Betner.
Šta čini ovo jelo tako zdravim? Kukuruzne tortilje su bogat izvor složenih ugljenih hidrata sa glikemijskim indeksom nižim od celih žitarica. Pepeo razbija ćelijske zidove kukuruza, oslobađajući niacin (vitamin B) i aminokiseline koje telo može da apsorbuje.
Crni pasulj sadrži antocijane, iste aminokiseline koje se nalaze u borovnicama. Ove hranljive materije čiste creva, snižavaju krvni pritisak, regulišu insulin, a obiluju folatom, kalijumom i vitaminima B grupe.
Kombinacija pasulja i pirinča stvara kompletan protein, što znači da ovo jelo sadrži sve aminokiseline neophodne za dug život. Prema Betneru, ukupna cena ovog doručka iznosi oko četiri evra, a može se pripremiti za celu narednu nedelju.