Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje 🍎

Ljudi masovno počinju zamrzavati hleb: Tvrde da direktno utiče na vaše zdravlje

Ljudi Masovno Pocinju Zamrzavati Hleb Tvrde Da Ima Direktno Utice.jpg

Zamrzavanje hleba je praktičan način da se produži njegova svežina i spreči bacanje. Najbolje je zamrznuti sveže isečen hleb na kriške, a po potrebi ga jednostavno odmrznuti na sobnoj temperaturi ili u rerni. Nedavno se na TikToku proširila vest da zamrzavanje hleba povećava njegovu hranljivu vrednost. U stvari, to je tačno, ali razlika nije tolika kao što društvene mreže tvrde.

Kada se hleb peče, testo ispunjeno mehurićima pretvara se u mekanu, prhku štrucu. U vrućoj rerni skrob u brašnu se širi i postaje želatinast. Ovaj skrob postaje lakše svarljiv. To važi za svu kuvanu ili pečenu škrobnu hranu, naročito za beli hleb i krompir.

Nakon konzumiranja ove vrste skroba, u našem telu raste nivo inzulina, koji je važan jer pomaže ćelijama da koriste glukozu za proizvodnju energije. Međutim, previše inzulina izaziva glad i debljanje.

Neobično istraživanje

Kada se hrana koja sadrži ovaj tip škroba ohladi, skrob se ponovo stisne i postaje „otporniji škrob“. Ovaj tip skroba enzimi teže razlažu, što znači da takva hrana manje utiče na podizanje inzulina.

Stvaranje otpornog skroba zavisi od temperature na kojoj je hleb pečen i od toga da li je ohlađen ili zamrznut. Skupljanje skroba je duplo brže u zamrzivaču, što znači da će nastali skrob biti još otporniji. Takođe, zamrzavanjem hleb zadržava vodu, što znači da će ostati mekši nego što bi bio da se drži u frižideru, gde voda isparava i hleb se stvrdne.

 

 

Jedna grupa ljudi sprovela je istraživanje kako bi proverila da li ova teorija zaista važi. Kako je navedeno na sajtu The Conversation, zamrzavanje i odmrzavanje domaćeg hleba smanjilo je nivo šećera u krvi za čak 31 procenat. Tostiranje svežeg hleba smanjilo je isti parametar za 25 procenata.

Efekat ove vrste skroba utiče i na holesterol

Ovaj efekat bio je još veći kada su domaći hleb zamrzli, odmrznuli i zatim tostirali, pri čemu je smanjenje nivoa inzulina bilo 39 procenata. Međutim, kada su eksperiment sproveli sa hlebom kupljenim u prodavnici, zamrzavanje nije imalo nikakvog efekta. Iako još uvek nema naučnih dokaza zašto je to tako, veruje se da je razlika u načinu pripreme hleba.

Otpornost skroba može pozitivno uticati i na druge aspekte našeg metabolizma, na primer smanjuje nivo holesterola. Veruje se da ovaj efekat izazivaju kratkolančane masne kiseline koje stomačne bakterije proizvode kada fermentišu otporni škrob. Niži nivo holesterola znači i manji rizik od srčanih bolesti.

Dakle, zaključak je da je zamrzavanje hleba zaista dobro za zdravlje, ali i tostiranje ima svoje prednosti.

Možda vas zanima.. 🫣

Zdravlje 🍎

Simptomi povišenog šećera u krvi lako se mogu ignorisati, pogrešno shvatiti ili propustiti. To je posebno slučaj kod dijabetesa tipa 2 koji može ostati...

Zdravlje 🍎

Poslednjih godina friteze na vruć vazduh, popularni erfrajeri, postale su nezaobilazan deo skoro svake kuhinje. To ne iznenađuje, s obzirom na to da ovi...

Zdravlje 🍎

Kako napominju astrolozi, proleće 2025. godine donosi sreću svakom znaku horoskopa na određenom planu. Evo ko će imati sreće u zarađivanju novca, ko će...

Zdravlje 🍎

Novo istraživanje sugeriše da bakterije u ustima i na jeziku mogu biti povezane sa promenama u funkciji mozga koje se dešavaju kako starimo. Studija koju...

Zdravlje 🍎

Zdravlje je najvažnije na svetu, ali mnogi to često zaborave. U svakodnevnoj žurbi, mnogi ljudi zanemaruju simptome koji mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme....

Zdravlje 🍎

Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminom B12 i selenom, zbog čega se smatraju vrlo zdravim izborom. Američka asocijacija za srce ističe da...

Zdravlje 🍎

Doktor britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), dr.Karan Rajan, tvrdi da kod nadutosti stomaka i problema sa varenjem može pomoći domaći prirodni napitak. U videu...

Zdravlje 🍎

Kardiolog dr Petar Seferović upozorava da je slabost srca jedan od najčešćih zdravstvenih problema i jedan od glavnih uzroka smrti. U razgovoru za RTS...

Molimo sve online portale, ako kopirate članak sa našeg portala NAVEDITE NAS KAO IZVOR. ✅