Redovno konzumiranje voća i povrća povezano je sa smanjenjem rizika od raznih bolesti. Za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskualrnih bolesti, kardiolog preporučuje da se za užinu jedu jabuke, banane i bobičasto voće.
Jabuke
Sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Jabuke su takođe dobar izvor vlakana, vitamina C i kalijuma, a svi oni su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema. „Jabuke imaju niski glikemijski indeks, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa i holesterola, što zauzvrat smanjuje rizika od kardiovaskularnih bolesti“, objasnila je kardiolog Džoj Gelbman za „Prevention“.
Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
Banane
„Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata. Ove hranljive materije, ne samo da podržavaju srce, već pomažu telu i na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu varenje, vitamin C jača imunitet, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca“, naglašava doktorka.
Borovnice
„Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidanata i vlakana. Osim što su vlakna zdrava za creva, ona su ključna i za zdravlje srca jer pomažu u održavanju holesterola na zdravom nivou i sprečavaju porast krvnog pritiska“, kaže kardiolog.
