U sezoni gripa, kada virusi i prehlade lakše napadaju, tada je važno dodatno paziti na svoje zdravlje. Osim odmaranja i održavanja higijene, ishrana igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. S nekim namirnicama možemo značajno poboljšati svoju otpornost na bolesti, poput voća i povrća bogatih vitaminima, celih žitarica, orašastih plodova i začina koji deluju protivupalno. Uzimanje pravih nutrijenata može pomoći telu da se bori protiv infekcija i ubrza oporavak, čineći nas otpornijima na sezonske bolesti.
Popularni kućni lekovi i poznate zdrave namirnice možda su više mit nego činjenica, kako su neki lekari istakli.
Istraživanje firme „Wren Kitchens“ otkrilo je kako mnogi Britanci veruju u uobičajene mitove vezane za ishranu, što je podstaklo dr. Deboru Li i dr. Šami Singi da intervenišu i razotkriju te zablude. Takođe su istakli pet manje poznatih namirnica koje su zaista superhrana za jačanje imuniteta, piše Express.
Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
Jedan od raširenih mitova, prema istraživanju, jeste da je beli luk snažan za imunološki sistem. Međutim, dr. Li je rekla da naučni dokazi, posebno iz studija na ljudima, ne podupiru baš ovu tvrdnju. „Iako beli luk može stimulisati određene imunološke ćelije poput makrofaga, limfocita i stanica prirodnih ubica, većina podupirućih studija sprovedena je na životinjama“, objasnila je. Osim belog luka, mnogi smatraju i da jogurt pomaže u borbi protiv bolesti.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
No, iako jogurt zaista nudi prednosti kao što je potpomaganje ravnoteže crevnih bakterija, što apsolutno podržava imunološki sistem, dr. Sing je naglasila da njegova uloga u direktnom jačanju imuniteta nije konačna. Isto važi i za tamnu čokoladu i čili jer, uprkos dobrobitima za zdravlje, nisu direktno povezani s potporom imuniteta kao što se obično veruje. „Iako tamna čokolada sadrži polifenole s antioksidativnim svojstvima, njen učinak na imunitet je minimalan. Čili je protivupalni zbog sadržaja kapsaicina, ali nema direktne veze ili dokaza za jačanje imuniteta“, objasnila je dr. Sing.
Mnogi ljudi okreću se supama kao hrani za utehu kada su bolesni, ali 18 posto Britanaca takođe pogrešno veruje da je to superhrana koja će im pomoći u borbi protiv bolesti jačanjem imunološkog sistema. To jednostavno nije tačno i najveća korist koju će bolesni ljudi verovatno imati od supe je jednostavna hidratacija, objasnile su doktorke. No, mnogi Britanci su u anketi takođe tačno identifikovali neke namirnice koje su prava superhrana za jačanje imuniteta, poput borovnica.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
„Borovnice su posebno su bogate antioksidansima, a njihovi polifenoli imaju antivirusna, antibakterijska i imunomodulirajuća svojstva“, objasnila je dr. Li. Doktorka je takođe preporučila lisnato povrće kao deo ishrane koje jača imunitet. „Skorija istraživanja pokazala su da konzumacija lisnatog povrća poput kelja pospešuje proizvodnju intraepitelnih limfocita koji su ključni deo imunološkog sistema creva“, dodala je. Stručnjaci su preporučili uključivanje zelenog povrća u smutije, testenine, omlete ili pečena jela.
Skoro polovina ispitanih, tačnije 47 posto, znalo je za sposobnost kurkume da jača imunološki sistem.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku./Kiian Oksana
„Kurkuma sadrži kurkumin, snažan spoj s protivupalnim i antioksidativnim svojstvima koji pomaže u smanjenju upale, koja bi inače mogla oslabiti imunološki odgovor“, objasnila je dr. Sing. Takođe, poznato je da agrumi povećavaju nivo vitamina C, neophodnog za podršku ćelijama u borbi protiv infekcija.
Đumbir je još jedan saveznik u borbi protiv upala i oksidativnog stresa. „Posebno je učinkovit u ublažavanju respiratornih infekcija i simptoma prehlade“, zaključila je dr. Sing.
Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.:
