Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

sunčanica simptomi – DeSIGNIA.rs

Suncanica Simptomi Designiars.jpg

Letnje visoke temperature i vlažnost vazduha mogu loše da utiču na zdravlje. Najčešće tegobe u ovom periodu su sunčanica i toplotni udar. Evo kako da ih prepoznate, razlikujete i šta treba da preduzmete ako vi ili neko u vašem okruženju ima simptome.

Simptomi sunčanice

Nastaje zbog preteranog izlaganja suncu, posebno glave i vrata. Prvo se javljaju jaka glavobolja i temperatura, a zatim pospanost, vrtoglavica, zujanje u ušima, a stariji se mogu onesvestiti. Osobe koje su se dugo sunčale mogu osećati i umor i malaksalost.

Kako pomoći osobi: Odvedite je u klimatizovanu prostoriju ili hladovinu, istuširajte mlakom vodom ili umijte i stavite hladne obloge na čelo i vrat. Dajte joj da pije vodu, po malo više puta. Ako se tegobe nastave ili pogoršaju, odvedite osobu kod lekara.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.

 

Prepoznajte toplotni udar

Do toplotnog udara dolazi kada se telo pregreje za kratko vreme. Simptomi su temperatura preko 40, malaksalost, topla koža koja se ne znoji, ubrzan puls i disanje, pad pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje. Nekada prvi simptom može biti gubitak svesti.

Javlja se ne samo zbog dugog boravka na suncu nego i u pregrejanoj prostoriji, pa je čest kod pekara, radnika u kuhinji, kraj visokih peći, vozača.

Kako pomoći osobi: Sklonite je iz pregrejane prostorije ili sa sunca i pozovite hitnu pomoć. Skinite sa osobe suvišnu odeću, umijte je ili istuširajte mlakom vodom. Dajte joj da pije vodu, ako je u stanju.

Kako da se zaštitite?

– Ne provodite vreme napolju od 10 do 17 sati kada je najjače sunce.

– Izbegavajte naporan fizički rad. Oni koji rade fizičke poslove, treba to da čine od četiri do sedam ujutru.

– Nosite laganu, široku odeću, svetlih boja, od prirodnih materijala, šešir ili kačket.

– Rashlađujte se tuširanjem, umivanjem, i kvašenjem zglobova hladnom vodom.

– Redovno pijte vodu. Supe, mlaki čajevi i sveže ceđeni sokovi se, takođe, preporučuju.

– Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i one s kofeinom i šećerom.

Jedite češće, a manje obroke. Izbegavajte prženu, slanu i masnu hranu.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.:

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Zdravlje

Stres se javlja kada se osećate preopterećeno, izazivajući zabrinutost ili mentalnu tenziju zbog izazova. Kako upravljati stresom? To je prirodna reakcija koja nas navodi da se...

Zdravlje

Borba sa postporođajnom depresijom može biti duga i teška, ali podrška okoline u bilo kom obliku je ključna. Najnovija istraživanja govore da je to čak...

Zdravlje

Upravljanje nizom simptoma koje doživljavate tokom menopauze može izgledati kao začarani krug. Kada je jedan simptom konačno pod vašom kontrolom, mogu se pojaviti drugi,...

Zdravlje

  Ako vas je nekad mučio zatvor i problemi s radom creva i sami znate kako to može biti neprijatno pa ne čudi što mnogi traže prirodne...

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.