Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu jer našem telu obezbeđuje energiju potrebnu za početak dana. Pravilno izbalansiran doručak poboljšava koncentraciju, održava stabilan nivo šećera u krvi i sprečava kasnije prejedanje.
Preskakanje doručka može dovesti do umora, slabije produktivnosti i loših prehrambenih navika.
Palenta – najpoznatiji posni doručak
Palenta se neverovatno jednostavno priprema. Obično se priprema u razmeri 4:1 (4dl vode na 100g palente). Ulijte vodu u lonac i zagrejte je do vrenja. Vodu možete posoliti po ukusu i dodati malo ulja. Zatim u kipuću vodu dodajte palentu. Ovo jelo od kuvanog kukuruznog brašna možete kombinovati sa biljnim sirom, povrćem na žaru ili dinstanim povrćem ili pečurkama na žaru.
Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.
Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, hranljivih materija i vitamina potrebni telu za normalno funkcionisanje, piše Love and Lemons.
Palenta ima veliki učinak u prevenciji raznih bolesti, kao i na celokupno zdravlje čoveka. Sadrži prirodne masti, tj. karotenoidt i te zdrave masnoće zaslužni su za moć palente koja podstiče bolji i kvalitetniji rad creva.
Palenta je izvrsna za mršavljenje, jer takođe podstiče dobro i zdravo varenje.
Kukuruz je zaslužan za sve blagodati ovog ukusnog jela. Odmah nakon pšenice i pirinča, kukuruz se smatra najvažnijom žitaricom na svetu. Jedna je od najboljih namirnica koja ljudsko telo puni dugotrajno dobrom energijom.
Kukuruzno brašno sadrži širok raspon hranljivih vrednosti. Ovo brašno odličan je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i niacina. Takođe se može pohvaliti visokim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
Video:
