Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

Upozorenje o mešavini grejpfruta i pilula

Spisak Lekove Za Kucnu Apoteku.jpg

Lekari upozoravaju na „nedostatak znanja“ o opasnostima mešanja određenih lekova s grejpfrutom.

Ova voćka može izazvati predoziranje nekih lekova tako što sprečava razgradnju lekova u crevima i jetri.

Istraživači koji su prvi identifikovali ovu vezu kažu da se broj lekova koji postaju opasni uz grejpfrut rapidno povećava.

Ovi podaci su objavljeni u Kanadskom medicinskom udruženju.

Tim sa Instituta za istraživanje zdravlja Lawson u Kanadi navodi da se broj lekova sa ozbiljnim neželjenim efektima uz grejpfrut povećao sa 17 u 2008. godini na 43 u 2012.

Među njima su lekovi za različite bolesti, spoljni uključujući lekove za krvni pritisak, kancer, statine za snižavanje holesterola i one koji se koriste za suzbijanje imunog sistema nakon transplantacije organa.

Hemijske supstance u grejpfrutu, furanokumarini, uništavaju enzim koji razgrađuje lekove. To znači da se mnogo više leka izbegava iz digestivnog sistema nego što organizam može da obradi.

Trostruko veće nivoe spoljni jednog leka za pritisak, felodipina, primećeno je nakon konzumiranja čaše soka od grejpfruta u poređenju sa čašom vode.

Neželjeni efekti variraju u zavisnosti od leka, ali uključuju krvarenje u stomaku, promenjen rad srca, oštećenje bubrega i iznenadnu smrt.

Dr Dejvid Bejli, jedan od istraživača, rekao je BBC-ju: „Jedna tableta sa čašom soka od grejpfruta može biti kao da uzimate pet ili deset tableta sa čašom vode i ljudi kažu ‘ne verujem', ali mogu vam pokazati da je to naučno utemeljeno.

„Dakle, možete nenamerno preći sa terapijskog na toksični nivo samo konzumiranjem soka od grejpfruta.“

Izveštaj navodi: „Tvrdimo da i dalje postoji nedostatak znanja o ovoj interakciji u opštoj zdravstvenoj zajednici.“

Dodali su: „Ako zdravstveni profesionalci nisu svesni mogućnosti da neželjeni događaj koji posmatraju može imati poreklo u nedavnom unošenju grejpfruta u ishranu pacijenta, veoma je malo verovatno da će istražiti tu mogućnost.“

I druge citrusne voćke poput Seviljskih pomorandži, često korišćenih u marmeladi, i limuna imaju isti efekat.

Nil Patel iz Kraljevskog farmaceutskog društva rekao je: „Grejpfrut nije jedina hrana koja može prouzrokovati probleme, na primer, mleko može sprečiti apsorpciju nekih antibiotika ako se uzimaju istovremeno.

„Iako neke od ovih interakcija možda nisu klinički značajne, neke mogu dovesti do ozbiljnijih posledica, piše BBC.

„Farmaceuti su najbolji kontakt za sve koji brinu o tome kako njihova ishrana može uticati na njihove lekove. Informacije o bilo kojim interakcijama uvek su uključene u uputstvo koje dolazi sa lekom.“

Portparol Agencije za lekove i medicinske proizvode rekao je: „Podstičemo pacijente i zdravstvene profesionalce da prijave bilo koje sumnje na neželjene reakcije na lekove putem našeg Žutog kartona.


Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Zdravlje

„Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić naglašava važnost prvih namirnica koje unosimo ujutro. Smatra da je doručak ključan obrok jer pokreće energetski metabolizam organizma. Kako...

Zdravlje

Često ljudi osuđuju one koji ostavljaju neoprano posuđe u sudoperu, nazivaju ih neurednima i prljavima. Kaže se da je kuhinja srce svakog doma i...

Zdravlje

Slavnoj pevačivi Selin Dion je dijagnostikovana retka bolest pod nazivom „Sindrom ukočene osobe“. Pevačica je sve objavila svoju dijagnozu u objavi na Instagramu, rekavši da...

Zdravlje

Letne vrućine težak su period za sve koje muče problemi s nesanicom, ali i za one koji čvrst san u ostatku godine uzimaju pod normalno....

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.