Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

Onkolog naveo šta radi kako ne bi oboleo od raka

Onkolog Naveo Sta Radi Kako Ne Bi Oboleo Od Raka.jpg

 

Onkolog dr. Danijel Lendo otkrio je koje stvari radi kako bi smanjio rizik od razvoja raka, piše Business Insider.

Većina ljudi, tačnije 88 posto, koji razviju rak stariji su od 50 godina, a stope preživljavanja su se poboljšale u poslednjih deset godina, saopštilo je Američko udruženje za rak.

Ali studija iz 2023. godine, koja je objavljena u časopisu BMJ Oncology, otkrila je da su slučajevi raka kod osoba mlađih od 50 godina porasli za gotovo 80 posto između 1990. i 2019. godine, s 1,82 miliona na 3,26 miliona na globalnom nivou.

Poznati su nam određeni činioci rizika za neke vrste raka, poput pušenja, koje povećava rizik od razvoja raka pluća. No, dr. Lendo rekao je da za mnoge druge vrste raka naučnici nisu tačno sigurni zašto je broj slučajeva porastao kod mladih ljudi.

Dr. Lendo je rekao da je jedna od najistaknutijih teorija da uzročnici modernog načina života, poput sedelačkog načina života i konzumiranja više zasićenih masti, mogu doprineti porastu stope raka.

Evo kako dr. Lendo pokušava da smanji vlastiti rizik!

Jelovnik bazira na mediteranskoj ishrani

Onkolog ne sledi strogu dijetu te održava pristup „sve umereno“,  ali pokušava se držati načela mediteranske ishrane, koja uključuje puno voća i povrća, celih žitarica, zdravih masnoća i nemasnih proteina poput ribe. Takođe, konzumira ograničene količine crvenog mesa, alkohola i prerađene hrane.

Dr. Lendo je rekao da je mediteranska ishrana zdrava za srce, a istraživanja su je povezala sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara. Dijetetičarka Tejal Parekh nedavno je otkrila da zdrava ishrana može pomoći u prevenciji raka.

Vežba svaki dan

Zbog poznate povezanosti između sedelačkog načina života i povećanog rizika od razvoja određenih vrsta raka, dr. Lendo pokušava vežbati barem 30 do 60 minuta svaki dan. On radi vežbe s tegovima i kardiovaskularni trening, jer veruje da su oboje korisni za prevenciju raka „sve dok povećavamo broj otkucaja srca u mirovanju“.

Ne konzumira dodatke ishrani

Lendo je rekao da, iako je nekoliko studija pokazalo da kurkuma, zeleni čaj i vitamin D mogu biti korisni za prevenciju raka, potrebno je provesti više istraživanja kako bi se definitivno dokazalo da bilo koji dodaci ishrani mogu sprečiti rak.

Ne puši

„Postoji jaka veza između pušenja i razvoja raka pluća ili mehura“, rekao je Lendo.

Devet od deset smrti od raka pluća uzrokovano je pušenjem cigareta ili pasivnim izlaganjem dimu, a pušenje, takođe, može sprečiti telo da ubije ćelije raka, istakli su u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Facebooku.:

 

 

 

 


Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda vas zanima.. 🫣

Zdravlje

„Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić naglašava važnost prvih namirnica koje unosimo ujutro. Smatra da je doručak ključan obrok jer pokreće energetski metabolizam organizma. Kako...

Zdravlje

Često ljudi osuđuju one koji ostavljaju neoprano posuđe u sudoperu, nazivaju ih neurednima i prljavima. Kaže se da je kuhinja srce svakog doma i...

Zdravlje

Slavnoj pevačivi Selin Dion je dijagnostikovana retka bolest pod nazivom „Sindrom ukočene osobe“. Pevačica je sve objavila svoju dijagnozu u objavi na Instagramu, rekavši da...

Zdravlje

Letne vrućine težak su period za sve koje muče problemi s nesanicom, ali i za one koji čvrst san u ostatku godine uzimaju pod normalno....

Copyright 2024 © Lajk Media d.o.o. Sva prava zadržana.